Número 261
octubre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Universitat Rovira i Virgili homenatja Joan Martí i Castell, membre numerari de l'IEC

El divendres 15 d’octubre va tenir lloc al paranimf del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) la inauguració del curs acadèmic 2021-2022, acte que va donar el tret de sortida a la commemoració dels cinquanta anys dels estudis de filosofia i lletres i de química a Tarragona i dels trenta anys de la URV.

Durant l’acte inaugural es van lliurar diversos reconeixements: a Josep Maria Bricall, rector de la Universitat de Barcelona entre el 1986 i el 1994; a Joana Noguera Arrom, darrera presidenta de la Divisió VII de Tarragona, i a Joan Martí i Castell, primer rector de la Universitat Rovira i Virgili.

Martí i Castell és catedràtic emèrit de filologia catalana de la URV de Tarragona, de la qual va ser el primer rector (1992-1998). Ha estat rector fundador i el primer president de la Xarxa Vives d’Universitats (1994-1998), president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) (2002-2010), director del Servei de Relacions Exteriors de l’IEC (1999-2002) i, des del 2015, és president de la Comissió de Lexicografia de l’Institut. Fou membre fundador del Grup Català de Sociolingüística (1974) —avui, Societat Catalana de Sociolingüística— i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (1990-1995), totes dues filials de l’IEC. És membre del Consell del Centre d’Études Catalanes de la Universitat París-Sorbona, membre de la Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua Catalana i membre del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana de la Generalitat de Catalunya. 

Ha estat nomenat membre d’honor de l’Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca). Forma part del Consell Científic de Cadernos de Fraseologia Galega, del Consell de Redacció i Assessor de la revista EuskeraTrabajos y actas de la Real Academia de la Lengua Vasca, i del Consell Científic de la revista Terminàlia, de la Societat Catalana de Terminologia, filial de l’IEC. 

Ha desenvolupat una tasca important de recerca en l’àmbit de la dialectologia social i en l’equip de l’Atles lingüístic del domini català. És autor dels llibres El català medieval. La llengua de Ramon Llull (1981), Diccionari de locucions i de frases fetes (1984), Gramàtica històrica. Problemes i mètodes (1990), L’ús social de la llengua catalana (1992), Estudi lingüístic dels Usatges de Barcelona (2002) i Aportacions a l’estudi de la filologia i la lingüística catalanes (2014), entre d’altres; així mateix, ha publicat un nombre molt notable d’articles en revistes especialitzades nacionals, estatals i estrangeres. 

Martí i Castell ha rebut diverses distincions, entre les quals destaquen la Medalla de la Ciutat de Tarragona, la Medalla de l’Institut Interuniversitari Joan Lluís Vives, la Medalla de la URV, el diploma distintiu de rector fundador de la Xarxa Vives d’Universitats, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2017) i el premi El Balcó - Tarragoní de l’Any (2017). El 2016 va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.

Notícies

* Pere Aragonès: «Ens hem d'encomanar de l'autoexigència, el rigor i l'ambició que van presidir el naixement de l'IEC»

* La presidenta de l'IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs

* La Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, premia l'excel·lència en la recerca, la docència i la divulgació

* L'IEC presenta l'Observatori de la Qualitat Lingüística, una eina per a avaluar i millorar l'ús del català

* Josep Maria Martorell reivindica la importància d'unes infraestructures científiques ben planificades i ben finançades

* Teresa Cabré: «Felícia Fuster va ser una creadora valenta, arriscada i molt inquieta»

* La Universitat Rovira i Virgili homenatja Joan Martí i Castell, membre numerari de l'IEC

* El Ple de la Secció Filològica de l'IEC, enguany a Tortosa

* Sergi Garcia i Mañes centra el seu discurs de recepció com a nou membre de l’IEC en l’afectació de la mecanoquímica en el comportament cel·lular

* Viure perillosament, de Gemma Pasqual, i els premis d’Exporecerca Jove 2021 centren l’acte d’inauguració del curs 2021-2022 de la SCP

* Martí Casadesús: «Hem d’estar orgullosos del nivell científic dels investigadors del nostre país»

* La UB i l’IEC celebren una jornada en record de Joaquim Molas

* La Societat Catalana de Geografia renova la seva Junta de Govern


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa