Per celebrar aquesta efemèride, el MAC i l’IEC, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, la Diputació de Barcelona i altres institucions penedesenques, van organitzar l’acte central de la commemoració, que va tenir lloc la tarda del dissabte 10 de juliol.
Olèrdola mostra avui un patrimoni singular, amb més de quatre mil anys d’història. És un cas excepcional a Europa perquè la ciutat medieval —pendent d’excavar-se en la seva pràctica totalitat fora de muralles— va ser abandonada i no s’hi va construir a sobre. Això li confereix unes condicions úniques per a mostrar com era l’urbanisme d’una ciutat medieval en el segle XI.
La commemoració dels cent anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola vol reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, que fou clau per al coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument.
Acte commemoratiu
L’acte central que es va celebrar dissabte estava dividit en tres parts. Primer va tenir lloc la visita comentada «Cent anys després… Ahir i avui de la recerca arqueològica», que va ser una visita guiada al conjunt històric d’Olèrdola a través dels espais patrimonials on l’IEC va actuar entre els anys 1921 i 1928. Es va mostrar la tasca pionera que va realitzar la institució en la recerca arqueològica, dirigida per Matías Pallarès, que va fer aflorar el passat ibèric, romà i medieval de la zona, així com la restauració de l’església de Sant Miquel, dirigida per Jeroni Martorell.
Després va tenir lloc l’acte institucional, en el qual van intervenir el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; la comissària del centenari de les excavacions de l’IEC a Olèrdola, Núria Molist, i el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros.
Boya va recordar que la tasca de l’IEC fa cent anys va suposar començar «l’estudi seriós» del conjunt monumental d’Olèrdola, «un dels més importants del país», i va fer èmfasi en el fet que «aquells treballs van permetre posar el conjunt en la seva dimensió de monument nacional». Boya també va esmentar que Olèrdola era la segona ciutat més important del comtat de Barcelona al segle XI i es va mostrar convençut que Olèrdola tenia un «futur esplendorós».
La responsable de la seu d’Olèrdola del MAC i comissària dels actes del centenari, Núria Molist, va voler recordar que aquest any es complien «cinquanta anys de l’obertura al públic del recinte i de la inauguració del Museu» i va destacar que «l’IEC, amb les seves intervencions, va tenir molt clar fa cent anys que, a banda del coneixement històric, també volien posar en valor el conjunt monumental, tot posant al descobert la muralla i restaurant l’església». Molist també es va mostrar esperançada pel fet que en el futur continuï la recerca i que Olèrdola assoleixi «el protagonisme que li correspon».
Joandomènec Ros, per la seva banda, va explicar que, des de la seva fundació l’any 1907, l’Institut cercava «facilitar la investigació i el coneixement del país». Projectes de recerca com el d’Olèrdola tenien el valor afegit de «contribuir a saber d’on venim i com érem».
Durant l’acte es va fer el descobriment d’un la placa commemorativa. També hi van assistir Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC; Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC; Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona; Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, i representants del Parc Natural del Garraf i Olèrdola, de la Diputació de Barcelona.
Va cloure l’acte Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, que va assenyalar que «el futur d’Olèrdola continua passant per la recerca». Rueda es va mostrar convençut que donar visibilitat a la ciutat medieval farà que Olèrdola tingui més projecció, la qual cosa farà que el jaciment tingui «una singularitat única al món».
L’acte commemoratiu va finalitzar amb un concert espectacle a càrrec de Lídia Pujol.
La commemoració del centenari de les excavacions de l’IEC constarà de més actes, entre els quals una exposició itinerant que es podrà veure al claustre de l’IEC el maig del 2022. També aleshores tindrà lloc una jornada amb conferències i una taula rodona sobre els inicis de l’IEC, la seva activitat arqueològica i les excavacions d’Olèrdola.
Trobareu més informació aquí i aquí. |