Després de la presentació de la jornada, a càrrec d’Anton Carbonell i Antoni Dalmases, hi va haver la conferència «La literatura a l’aula: de la frustració al repte», a càrrec d’Antoni Isarch. Isarch és doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (2016). Actualment exerceix la docència a l’ensenyament secundari, on fa classes de literatura catalana contemporània, i és professor col·laborador del grau de llengua i literatura catalanes i del grau d’humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. En el camp de la recerca acadèmica, ha publicat diversos estudis sobre la literatura catalana dels anys vint i trenta. S’ha dedicat, també, a la crítica literària centrada en la narrativa catalana actual per a revistes com Els Marges o La Lectora, entre d’altres.
En la seva intervenció, Isarch va explicar que el gran objectiu a les aules és que la literatura sigui percebuda «com una font de plaer» i que sigui, més que llegida, «viscuda». Va advertir que, per a aconseguir-ho, cal un «replantejament global». Va subratllar la importància de l’elecció de les lectures, que creu que s’han de revisar anualment, i va afirmar que en el programa hi hauria d’haver «un clàssic universal, un autor català i una obra contemporània, catalana o estrangera».
Isarch considera que no s’ha d’evitar «l’assignaturització» de la literatura i que un professor «mai no hauria de proposar un llibre que no hagués llegit». Seguidament, va concloure que altres elements a tenir en compte són el fet que les noves tecnologies han de formar part de les propostes per a acostar-se a la literatura i el fet que s’han de plantejar alternatives a l’avaluació tradicional.
Després d’aquesta conferència, diversos professors van oferir mètodes i recursos per a afrontar el treball amb la literatura catalana a l’aula. Es va fer ressò dels materials que utilitzen per a introduir els textos o les lectures, de com plantegen i contextualitzen la història de la literatura, de la necessitat de treballar la llengua a través dels continguts literaris i de quins són els recursos més adequats per als diversos nivells de l’educació secundària obligatòria i del batxillerat.
Josep Lluís Badal va titular la seva intervenció «La gent del llibre. Cal estimular la lectura a l’ESO? I la literatura?». «Grillons lleugers: la literatura catalana al batxillerat» va ser la ponència que va oferir Elisabet Jané. Ramon Bacardit va parlar de la literatura dramàtica, mentre que Marc Comadran es va centrar en la literatura que es va fer a Catalunya durant el primer terç del segle XX. Seguidament, Anton Carbonell va cloure l’activitat amb les conclusions finals de la jornada. |