La presentació va anar a càrrec de Gregori Ujaque, president de la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’IEC, que va subratllar «la importància de la tasca del professorat de secundària, ja que els estudiants es troben en un moment important, al final de l’institut i a punt d’entrar a la universitat».
El ponent convidat, Jordi Díaz Marcos, investigador dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), va oferir la conferència «Mem-mòries d’un químic nanotecnòleg: la revolució nano», durant la qual va definir la nanotecnologia com la ciència que permet «manipular àtoms i molècules». També va subratllar que aquest camp científic és molt present en el nostre dia a dia: «La tecnologia intervé en les vacunes i en la detecció ràpida del coronavirus, per exemple. També forma part dels telèfons intel·ligents, que poden contenir tanta informació gràcies a la nanotecnologia.»
Sobre l’aplicació que té en el món laboral, va assegurar que «la nanotecnologia és multidisciplinària; necessita la intervenció de químics, físics, biòlegs, doctors en medicina, farmacèutics i enginyers». En aquest sentit, va afirmar que «aquesta dècada, en l’àmbit mundial, es necessitaran cinc milions de persones treballant en el món nanotecnològic». La conferència va generar un debat posterior en relació amb les qüestions plantejades.
La segona part de la jornada es va centrar en el lliurament de guardons, accèssits i mencions de la quinzena edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química i del concurs de pòsters de presentació dels treballs. |