Número 257
maig 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Antoni Montserrat Solé explica els orígens de la Societat Catalana d’Economia

El dilluns 10 de maig va tenir lloc en format virtual la conferència «Les aportacions de la Societat Catalana d’Economia a la recerca en ciència econòmica i economia catalana». Després de la presentació d’Eduard Arruga, president de la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Antoni Montserrat Solé, soci de la SCE, va fer un repàs per la història de l’entitat i va explicar l’evolució de les institucions que la van precedir.

El conferenciant va explicar que l’economia va ser present a l’IEC des de la seva creació, l’any 1907, i va destacar el paper de Pere Coromines: «Va ser la figura més interessant de l’àmbit econòmic fins al 1939, any en què va morir a l’exili.» Sobre aquell moment fundacional, va apuntar: «Quan es va crear l’IEC també s’estava produint un interès creixent per la cultura per part de les classes populars, i això va donar lloc a l’aparició dels ateneus, els centres culturals i els centres de lectura, que van tenir un paper fonamental en la societat catalana; eren la mostra de la seva vitalitat i van permetre el sorgiment de moltes idees.»

La Societat Catalana d’Economia, creada el 1986, va néixer després de la creació i el creixement d’altres entitats com la Junta Particular de Comerç i la posterior Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, la Comissió de Fàbriques i el posterior Foment del Treball Nacional, i la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País. Montserrat Solé també va parlar de la Societat Catalana d’Estudis Econòmics, Jurídics i Socials, creada el 1951, i de la seva Secció d’Economia, creada el 1977.

Durant la seva intervenció també va recordar el paper fonamental del món universitari, els diversos projectes de facultats d’economia, que no van concretar-se fins al 1954 a la Universitat de Barcelona.

Durant l’acte també es va presentar l’acció de les diverses Juntes de la SCE, les publicacions, les sessions mensuals, els premis, els congressos de la Societat i els lligams nacionals i internacionals de l’entitat. 

Notícies

* M. Teresa Cabré encapçala l'única candidatura a la Presidència de l’IEC

* Les cinc seccions de l’IEC organitzen per primera vegada unes jornades de debat, aquest cop al voltant de la COVID-19

* L’IEC entrega les insígnies als nous membres del 2020

* El llegat d’Eduard Fontserè, pare de la meteorologia professional a Catalunya

* Homenatge a Ferran Soldevila a l’IEC en motiu del cinquantè aniversari de la seva mort

* L’IEC celebra el XXXIII Debat de Química i el lliurament dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química

* La Societat Catalana de Matemàtiques debat el paper de la dona en aquesta ciència

* La SCATERM dedica la seva XVIII Jornada a la comunicació de la COVID-19

* Eva Baltasar: «El treball del llenguatge és el repte més gran, el que més gaudeixo i el que m’ocupa més temps quan escric un llibre»

* Esteve Valls: «El canvi és intrínsec a la naturalesa de la llengua catalana i de totes les llengües»

* Antoni Montserrat Solé explica els orígens de la Societat Catalana d’Economia

* La Societat Catalana de Geografia conversa sobre el futur de les energies renovables a Catalunya


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa