El conferenciant va explicar que l’economia va ser present a l’IEC des de la seva creació, l’any 1907, i va destacar el paper de Pere Coromines: «Va ser la figura més interessant de l’àmbit econòmic fins al 1939, any en què va morir a l’exili.» Sobre aquell moment fundacional, va apuntar: «Quan es va crear l’IEC també s’estava produint un interès creixent per la cultura per part de les classes populars, i això va donar lloc a l’aparició dels ateneus, els centres culturals i els centres de lectura, que van tenir un paper fonamental en la societat catalana; eren la mostra de la seva vitalitat i van permetre el sorgiment de moltes idees.»
La Societat Catalana d’Economia, creada el 1986, va néixer després de la creació i el creixement d’altres entitats com la Junta Particular de Comerç i la posterior Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, la Comissió de Fàbriques i el posterior Foment del Treball Nacional, i la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País. Montserrat Solé també va parlar de la Societat Catalana d’Estudis Econòmics, Jurídics i Socials, creada el 1951, i de la seva Secció d’Economia, creada el 1977.
Durant la seva intervenció també va recordar el paper fonamental del món universitari, els diversos projectes de facultats d’economia, que no van concretar-se fins al 1954 a la Universitat de Barcelona.
Durant l’acte també es va presentar l’acció de les diverses Juntes de la SCE, les publicacions, les sessions mensuals, els premis, els congressos de la Societat i els lligams nacionals i internacionals de l’entitat. |