L’any 2018 el Comitè de Dones i Matemàtiques de la Unió Matemàtica Internacional va aprovar que el 12 de maig, dia de l’aniversari de Maryam Mirzakhani, fos el Dia Internacional de la Dona Matemàtica. Enguany, la SCM s’hi ha sumat amb aquesta jornada de debat.
L’acte va començar amb la intervenció de Dolors Herbera, presidenta de la SCM, que va explicar que l’objectiu de l’entitat és «donar visibilitat a les dones que es dediquen a les matemàtiques en l’entorn més pròxim, perquè les noies que cursen batxillerat i pensen dedicar-se a aquesta matèria no se sentin estranyes».
Joana Cirisi va fer un repàs de quin és el lloc que ocupen actualment les dones en els estudis matemàtics: des que hi ha dades (1987) i fins al 2008, la proporció de dones respecte de la d’homes es manté en general per sobre del 40 %, però alguns anys arriba a ser del 60 %. A partir del 2008, però, es produeix una caiguda important fins al voltant del 30 %, que sembla estabilitzar-se en els darrers cinc anys.
Durant la jornada també es van projectar diferents entrevistes a dones matemàtiques que mostren un ampli ventall de situacions laborals. Les protagonistes del documental van ser Anna Busquet, llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) que actualment treballa en una empresa de jocs per a mòbils; Núria Fagella, catedràtica de la UB; Elisenda Feliu, lektor a la Universitat de Copenhaguen; Mar Giralt, estudiant de doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Mireia López, llicenciada en matemàtiques per la UB, professora de secundària i, actualment, membre de la Comissió de Serveis a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE-UPC), i Anna Tamarit, doctorada en matemàtiques per la UPC que treballa en el sector del tractament de dades.
|