Número 253
gener 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Conseller Calvet: «La climatologia canviant ens recorda que hem de fer canvis en la nostra manera de viure»

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Institut de Ciències del Mar – CSIC i la Societat Catalana de Geografia van organitzar el dimecres 27 de gener la sessió El fenomen Gloria (19-23.01.2020) i el seu estudi.

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va aprofitar la seva intervenció per a advertir que estem en emergència climàtica i que cal adaptar-s’hi: «La climatologia canviant ens recorda que hem de fer canvis en la nostra manera de viure». 

El conseller de Territori va afirmar que el Gloria i altres fenòmens similars «ens han de donar lliçons». En aquest cas, va afegir que hem après sobre «la capacitat de resiliència del país». «Ens hem d’acostumar a episodis d’aquest tipus, n’hi haurà més i els danys seran importants, però ara tenim més informació i més experiència.» Per a Calvet, la gestió de les inundacions avança pel bon camí, en qüestions com el marc jurídic, la rapidesa en la capacitat de resposta o la tecnologia. Ara bé, va subratllar que «caldrà ser molt responsables en relació amb la integració dels rius en trames urbanes, evitar noves ocupacions i ser molt rigorosos a l’hora de preparar activitats en zones de risc».
Calvet va referir-se també a les conseqüències del Gloria a Catalunya, especialment al delta de l’Ebre: «Crearem una comissió mixta, en què hi haurà els municipis, els regants, la Generalitat i l’Estat, per afrontar les accions que s’han de fer al Delta».
 
Joandomènec Ros: «La gestió ha de ser a favor del territori, i no en contra»
 
Joandomènec Ros, president de l’IEC, va subratllar que «dècades d’estudis haurien de servir per a no fer disbarats d’organització territorial, que quan es combinen amb catàstrofes naturals deixen un rastre de mort i destrucció». El president de l’Institut va advocar per una gestió «a favor del territori i no en contra» i per una sostenibilitat de la qual tothom parla «però que s’aplica poc».
 
Ros també va aprofitar per a posar l’accent en la importància que l’IEC impulsi obres com la que va centrar la sessió: «L’IEC és coneguda sobretot com a acadèmia de la llengua, però fa recerca en tots els àmbits. Retorna, així, en forma de monografies, revistes o informes, una part del seu finançament públic.»
 
L’obertura de l’acte i les intervencions institucionals van ser a càrrec d’Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC; Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Josep Lluís Pelegrí, de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC, i Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia.
Les intervencions que van explicar els continguts de l’estudi van ser a càrrec d’Elisa Berdalet, Cèlia Marrassé i Josep Lluís Pelegrí (editors), Marta González (coordinadora), Anna Ribas i David Saurí (editors), Miquel Canals i Jaume Miranda (editors).
 

Notícies

* Missatge del president de l’IEC

* Eulàlia Espinàs, nova gerent de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres

* L’IEC estrena un nou disseny de la pàgina principal del web institucional

* Paquita Sanvicén, escollida nova presidenta de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC

* Daniel Casals, Francesc Foguet i Montserrat Bacardí, elegits president, secretari i vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC

* Antonio Calvo: «Hi ha una relació directa entre les emocions i el sistema immunitari de les persones»

* Carles Feixa: «Si no apostem per la joventut, anem cap a l’autodestrucció»

* Conseller Calvet: «La climatologia canviant ens recorda que hem de fer canvis en la nostra manera de viure»

* S’inicia el cicle Dijous de ciència 2021 de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC dedica una jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo

* Es presenten dues noves eines de cribratge per a l’educació infantil en un seminari organitzat per la Societat Catalana de Pedagogia

* Josep Peñuelas: «El creixement de la vegetació a la Terra està disminuint i això tindrà conseqüències en el clima»

* Un estudi liderat per Jordi Salas-Salvadó conclou que el consum moderat de cafè s’associa a un risc menor de deteriorament cognitiu


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa