Un nou estudi, publicat a la revista Science i codirigit pel professor del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, conclou que la manca d’aigua i nutrients ha limitat el creixement de la vegetació en els darrers anys. Aquest fet pot comportar un ràpid augment de les temperatures i dels nivells de CO2 a l’atmosfera i canvis climàtics cada vegada més importants. D’acord amb l’article, des del 1982 la reducció progressiva de la vegetació ha arribat al 50 %. |
El professor Peñuelas explica que «els humans estem fertilitzant també amb diòxid de carboni, aliment de les plantes. El món ha esdevingut més verd per aquest motiu: ha crescut la biomassa al llarg dels últims decennis i això ha provocat que aquestes plantes hagin absorbit més carboni de l’atmosfera i que no ens hàgim escalfat tant com ens hauríem escalfat sense aquesta activitat accentuada de la vegetació. Des del punt de vista del clima, ens ha anat bé perquè els últims seixanta anys ha augmentat la biomassa verda». El científic explica la desacceleració del creixement vegetal així: «Com que no ha augmentat el fòsfor, ara comença a haver-hi una limitació de nutrients, l’aigua tampoc no ha augmentat i fa massa calor: les plantes comencen a patir. Ara el que estem veient és que l’augment de la vegetació està disminuint, comença a desaccelerar-se.
Si disminueix la capacitat fertilitzant del CO2 hi haurà greus conseqüències sobre el cicle del carboni i, per tant, sobre el clima. Els boscos han rebut una gran quantitat extra de CO2 durant dècades que els ha permès segrestar tones de diòxid de carboni per a fer més fotosíntesi i créixer més. De fet, aquesta major fixació ha aconseguit disminuir el CO2 acumulat a l’aire, però aquesta situació s’ha acabat. «Aquests resultats inèdits assenyalen que l’absorció de carboni per part de la vegetació s’està començant a saturar. Això té implicacions climàtiques molt importants que s’han de tenir en compte en les possibles estratègies i polítiques de mitigació del canvi climàtic en l’àmbit mundial. La naturalesa disminueix la seva capacitat de segrestar carboni i amb això augmenta la dependència de la societat de futures estratègies per a frenar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle», alerta Peñuelas.
Josep Peñuelas ha codirigit la recerca amb l’estudiant de doctorat Songhan Wang (primer autor de l’article) i el professor Yongguang Zhang de la Universitat de Nanjing, i ha comptat amb la participació dels investigadors del CREAF Jordi Sardans i Marcos Fernández.
L’equip de treball ha obtingut els seus resultats a partir de les dades obtingudes en centenars de boscos estudiats al llarg dels darrers quaranta anys. |
|