Número 251
novembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

El dimarts 24 de novembre va tenir lloc la inauguració dels actes de commemoració del centenari del naixement d’Antoni M. Badia i Margarit. L’acte, que va ser virtual, va comptar amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Carles Duarte, comissari de l’Any Antoni M. Badia i Margarit; M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, i Àngels Ponsa, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La consellera Ponsa va lloar la figura del lingüista i va subratllar que commemorar l’Any Antoni M. Badia i Margarit és «un deure inexcusable per la dimensió del professor Badia, per la seva feina i per la passió amb què va treballar sempre per la llengua catalana». Així mateix, va destacar que era «un científic d’una exigència i d’un rigor exemplars, que va posar la seva saviesa al servei de la llengua». També va recordar que el filòleg era moderadament optimista sobre el futur del català: «Creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua». 

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va expressar el seu doble respecte per Badia, «com a savi lingüista i com a universitari compromès amb el país». També va recordar la tasca del professor com a rector de la Universitat de Barcelona, la qual va dotar «amb estatuts democràtics i va nomenar vicerectors joves i actius».

M. Teresa Cabré, per la seva banda, va destacar que Badia va ser membre de l’IEC durant quaranta-sis anys i que va arribar a ostentar la presidència de la Secció Filològica. Va ressaltar la seva plena dedicació i la seva bona feina. Cabré va presentar les jornades i va explicar que s’ha posat l’accent a  convidar veus joves, que no han estat deixebles de Badia, per analitzar quina empremta han deixat les seves idees en la lingüística actual.

Finalment, Carles Duarte va descriure Badia com «un home savi, profundament cívic i espiritual» i com un «lingüista eminent amb una projecció internacional molt notable». També va celebrar el simposi «pel que representa de consideració del seu preciós llegat científic».

Durant l’acte es va presentar l’obra Manual of Catalan Linguistics, editada per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke. Els assistents també van poder fer una visita virtual a l’exposició dedicada a Antoni M. Badia i Margarit que ha organitzat l’IEC.

Dimecres la commemoració va continuar amb un simposi dedicat al doctor Badia i Margarit, en què es va repassar la vigència de la seva obra. Diversos especialistes van analitzar la seva empremta en la lingüística catalana actual. Algunes de les veus que hi van intervenir van ser Josefina Carrera-Sabaté, que va parlar de fonètica i fonologia; Maria Rosa Lloret, que va centrar-se en la morfologia; Joan Veny, que va parlar de la revista Estudis Romànics, i Beatrice Schmid, que es va ocupar d’alguns dels aspectes de la dimensió internacional del professor.

Notícies

* Especialistes nacionals i internacionals advoquen per fixar uns estàndards per a la resolució de conflictes territorials de sobirania a Europa

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona creen la Càtedra Josep Carner

* Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

* Albert Esteve: «Endarrerir l’edat del primer fill sobre un calendari ja endarrerit serà dolentíssim»

* L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

* L’IEC celebra la sessió de cloenda del tema de l’any: «L’edició genòmica»

* Jaume Miranda: «No es pot afirmar que el canvi climàtic fos la causa del temporal Gloria, però sí que forma part de l’equació»

* Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»

* Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

* La Secció Filològica de l’IEC homenatja Giuseppe Tavani (1924-2019)

* M. Teresa Cabré: «Casassas tenia la capacitat de pensar sempre en gran»

* El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, obra guanyadora del XVI Premi Catalunya d’Economia 2019

* Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

* El llibre Ser persona, de Valentí Feixas, punt de partida d’un debat sobre educació organitzat per l’IEC

* Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa