Número 251
novembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari

El dijous 5 de novembre es va celebrar la conferència virtual Fontserè i la sismologia catalana, amb motiu del 150è aniversari del naixement i 50è aniversari de la mort d’Eduard Fontserè i Riba (1870-1970). La xerrada va ser organitzada pel Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

La directora del LEGEF, Emma Suriñach, va ser l’encarregada de presentar la conferència. Eduard Fontserè és una de les figures més importants de la ciència catalana del segle XX, molt especialment en relació amb el desenvolupament de la meteorologia professional a Catalunya. No és tan coneguda, però, la seva contribució —també cabdal— al desenvolupament de la sismologia a Catalunya: «Vam creure que el doctor Josep Batlló era la persona adient per a fer aquesta conferència sobre Eduard Fontserè, perquè es dedica a l’estudi del vessant històric de la sismologia.»

Josep Batlló, membre de la Societat Catalana de Física i de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i doctorat en física per la Universitat de Barcelona, va impartir la conferència durant la qual va explicar que «la sismologia instrumental a Barcelona va començar el 1905 amb la construcció de l’Observatori Fabra i la instal·lació dels primers sismògrafs un any després». Fontserè es va convertir en el director de la Secció de Meteorologia i Sismologia de l’Observatori l’any 1909.

En un text escrit pel sismòleg cinc abans de la seva mort, va deixar clares les finalitats que tenia l’Observatori Fabra: «Els objectius eren contribuir a la sismologia mundial, refer l’historial sísmic del país des dels temps antics fins a la fundació de l’Observatori, i establir una vigilància curosa perquè no es deixés d’anotar cap trepidació natural del sòl de la regió.»

Quan va esdevenir la figura més rellevant de la sismologia catalana, Fontserè va voler fer publicitat del que es portava a terme a Barcelona arreu del món: «Va assistir a l’Assemblea General de l’Associació Internacional de Sismologia de 1914 per parlar dels estudis realitzats aquí.» Així mateix, el 1927 va assistir a la reunió de la Unió Internacional de Geodèsia i Geofísica (UIGG) per demanar una estació per a Mallorca. «Volia crear oportunitats per a l’estudi, amb l’esperança que la UIGG demanés l’estació al Govern espanyol.» Tanmateix, no va ser així.

Després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), Fontserè va dedicar més de la meitat de les seves publicacions a la sismologia, principalment a la macrosísmica. El 1965 va escriure a la revista San Jorge: «Mentrestant, molts nous problemes es plantegen, acuitats per la pressió dels descobriments moderns, que agermanen cada vegada més la geologia i la geofísica, l’elasticitat de les roques i la tectònica. Amb tot això comença per a la sismologia de l’Acadèmia una nova època destinada a deixar molt enrere allò fet en el mig segle transcorregut.» Era l’època en què es començava a conèixer la tectònica de plaques: «Efectivament, va encertar.»

Per acabar la ponència, Batlló va subratllar la gran contribució de Fontserè en la sismologia catalana: «Va mantenir viva la flama en una època en què no hi havia cap institució pública que s’hi dediqués.» 

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va cloure l’acte agraint les aportacions del sismòleg en la recerca i la difusió del coneixement científic a Catalunya: «Va ser un investigador i professor molt complet, amb una obra magnífica i extensa, al qual devem moltíssimes coses.»

Notícies

* Especialistes nacionals i internacionals advoquen per fixar uns estàndards per a la resolució de conflictes territorials de sobirania a Europa

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona creen la Càtedra Josep Carner

* Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

* Albert Esteve: «Endarrerir l’edat del primer fill sobre un calendari ja endarrerit serà dolentíssim»

* L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

* L’IEC celebra la sessió de cloenda del tema de l’any: «L’edició genòmica»

* Jaume Miranda: «No es pot afirmar que el canvi climàtic fos la causa del temporal Gloria, però sí que forma part de l’equació»

* Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»

* Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

* La Secció Filològica de l’IEC homenatja Giuseppe Tavani (1924-2019)

* M. Teresa Cabré: «Casassas tenia la capacitat de pensar sempre en gran»

* El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, obra guanyadora del XVI Premi Catalunya d’Economia 2019

* Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

* El llibre Ser persona, de Valentí Feixas, punt de partida d’un debat sobre educació organitzat per l’IEC

* Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa