El conveni de col·laboració entre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de Barcelona (UB), que es va signar l'11 de novembre a la tarda, estableix que la Càtedra està adscrita a la Facultat de Filologia i Comunicació de la UB. L’acord té una vigència de tres anys i compta amb una dotació de vint mil euros anuals.
La Càtedra Josep Carner té com a objectiu editar tota l’obra de Carner, encara molt dispersa. En aquest sentit, Joandomènec Ros, president de l’IEC, va assenyalar que «cal recuperar la seva figura i estudiar a fons la seva obra, i les dues entitats s’han posat d’acord per fer-ho, amb la col·laboració d’un net del poeta i d’un mecenes anònim».
Joandomènec Ros també va subratllar el fet que «la Càtedra es posa en marxa durant l’Any Carner, just quan es commemora el cinquantenari de la seva mort». Ros va parlar de Carner, que va ser membre de l’IEC des del 1911 i que col·laborà en l’obra filològica de Pompeu Fabra, com «una figura cabdal de la cultura catalana, com a poeta, però també com a periodista, traductor i dramaturg; se’l qualificà de “príncep dels poetes catalans” i fou una figura fonamental del Noucentisme». L’IEC, a més, ha establert dins del seu Cartell de premis i de borses d’estudi, amb motiu de l’Any Carner, les Borses d’estudi Josep Carner i Puig-Oriol, dirigides a estudiants per tal que col·laborin en l’edició de la seva obra.
Per la seva banda, Joan Elias i Garcia, rector de la UB, va destacar que «aquesta Càtedra preveu aprovar i validar la publicació dels escrits de Carner en edicions crítiques, però alhora divulgatives, per poder convertir-se en font d’estudi i promoció del poeta català». Tal com va subratllar, «volem crear una plataforma que impulsi l’edició, l’estudi i la difusió dels seus escrits. Tenim, com a principal objectiu, publicar l’obra completa de Josep Carner, mantenint la complexa i modèlica singularitat dels seus textos».
«Aquesta càtedra, amb una vigència de tres anys i amb previsió de pròrroga, permetrà que un públic cada vegada més ampli conegui, de manera crítica, els escrits d’un dels autors més importants de la literatura catalana», va manifestar finalment el rector de la UB. |