Les obres d’aquesta col·lecció es podran descarregar en format de publicació electrònica (EPUB) des del web de la revista i de manera completament gratuïta. Entre altres avantatges, aquest format permet navegar pels continguts d’una manera diferent de l’habitual, amb enllaços externs, interns, etc., que n’augmenten la riquesa com a material de consulta.
Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, explica que «la idea és traure un nou títol cada l’any» i avança que «ara mateix estem treballant en la possibilitat de publicar un llibre sobre etnobotànica».
Sobre com va sorgir la idea, Mateu detalla: «És una possibilitat que treballàvem des de fa temps, però durant la pandèmia ens hem adonat que és més necessària que mai una informació científica rigorosa, i que és una via per a posar, de manera accessible, contingut científic a l’abast d’un públic general, amb certes inquietuds i curiositat científica.»
Mateu destaca que la col·lecció «eMètode» està concebuda com una eina per a donar difusió a una versió divulgativa de materials com tesis, investigacions, recopilacions d’articles, etc., en català i que és una iniciativa ben viva: «La col·lecció està oberta a noves propostes que es poden fer arribar a metodessj@uv.es perquè l’equip editorial les revise.»
Cròniques de l’ADN
El títol que inicia la col·lecció compila més de cent cinquanta articles provinents de les seccions regulars de Pere Puigdomènech publicades al diari El Periódico de Catalunyaentre els anys 2008 i 2018, «L’ADN de la setmana» i «Els dissabtes, ciència». El llibre s’ha publicat en accés obert i es pot descarregar aquí.
El recull s’estructura en set parts. La primera se centra en el genoma humà, mentre que la segona aborda diversos casos de genomes d’animals i plantes obtinguts durant aquest període. Sense deixar de banda les qüestions relacionades amb la seqüenciació de l’ADN, les tres parts següents naveguen per temes com la relació dels humans amb el menjar, el medi ambient i les noves idees i línies d’investigació en el món científic. Les dues últimes parts tracten les complexes interseccions entre ciència i ètica i, per últim, ciència i política.
L’obra compta amb il·lustracions de Xavier Sepúlveda i amb un pròleg a càrrec d’Antonio Madridejos, periodista especialista en ciència d’El Periódico. |