Número 251
novembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

Cròniques de l’ADN és el llibre escrit per Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que enceta la col·lecció de la revista de la Universitat d’Alacant, que s’ha batejat amb el nom «eMètode». Es tracta d’una proposta digital que tractarà temes científics vinculats a la salut, el medi ambient i la societat, sempre des d’una perspectiva divulgativa.

Les obres d’aquesta col·lecció es podran descarregar en format de publicació electrònica (EPUB) des del web de la revista i de manera completament gratuïta. Entre altres avantatges, aquest format permet navegar pels continguts d’una manera diferent de l’habitual, amb enllaços externs, interns, etc., que n’augmenten la riquesa com a material de consulta.

Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, explica que «la idea és traure un nou títol cada l’any» i avança que «ara mateix estem treballant en la possibilitat de publicar un llibre sobre etnobotànica».

Sobre com va sorgir la idea, Mateu detalla: «És una possibilitat que treballàvem des de fa temps, però durant la pandèmia ens hem adonat que és més necessària que mai una informació científica rigorosa, i que és una via per a posar, de manera accessible, contingut científic a l’abast d’un públic general, amb certes inquietuds i curiositat científica.»

Mateu destaca que la col·lecció «eMètode» està concebuda com una eina per a donar difusió a una versió divulgativa de materials com tesis, investigacions, recopilacions d’articles, etc., en català i que és una iniciativa ben viva: «La col·lecció està oberta a noves propostes que es poden fer arribar a metodessj@uv.es perquè l’equip editorial les revise.»

Cròniques de l’ADN

El títol que inicia la col·lecció compila més de cent cinquanta articles provinents de les seccions regulars de Pere Puigdomènech publicades al diari El Periódico de Catalunyaentre els anys 2008 i 2018, «L’ADN de la setmana» i «Els dissabtes, ciència». El llibre s’ha publicat en accés obert i es pot descarregar aquí.

El recull s’estructura en set parts. La primera se centra en el genoma humà, mentre que la segona aborda diversos casos de genomes d’animals i plantes obtinguts durant aquest període. Sense deixar de banda les qüestions relacionades amb la seqüenciació de l’ADN, les tres parts següents naveguen per temes com la relació dels humans amb el menjar, el medi ambient i les noves idees i línies d’investigació en el món científic. Les dues últimes parts tracten les complexes interseccions entre ciència i ètica i, per últim, ciència i política.

L’obra compta amb il·lustracions de Xavier Sepúlveda i amb un pròleg a càrrec d’Antonio Madridejos, periodista especialista en ciència d’El Periódico

Notícies

* Especialistes nacionals i internacionals advoquen per fixar uns estàndards per a la resolució de conflictes territorials de sobirania a Europa

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona creen la Càtedra Josep Carner

* Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

* Albert Esteve: «Endarrerir l’edat del primer fill sobre un calendari ja endarrerit serà dolentíssim»

* L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

* L’IEC celebra la sessió de cloenda del tema de l’any: «L’edició genòmica»

* Jaume Miranda: «No es pot afirmar que el canvi climàtic fos la causa del temporal Gloria, però sí que forma part de l’equació»

* Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»

* Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

* La Secció Filològica de l’IEC homenatja Giuseppe Tavani (1924-2019)

* M. Teresa Cabré: «Casassas tenia la capacitat de pensar sempre en gran»

* El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, obra guanyadora del XVI Premi Catalunya d’Economia 2019

* Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

* El llibre Ser persona, de Valentí Feixas, punt de partida d’un debat sobre educació organitzat per l’IEC

* Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa