Número 242
desembre2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Maria del Carmen de la Torre Boronat, Heura Foods i Espigoladors, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) ha lliurat avui, dijous 12 de desembre, el IX Premi Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a la professora Maria del Carmen de la Torre Boronat; el IX Premi CCNIEC, a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població, a Heura Foods, i el VII Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, a la Fundació Espigoladors. També s’han atorgat els premis a les millors tesis doctorals del curs 2018-2019 dels grups investigadors que formen el CCNIEC.

L’acte, que s’ha celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan Guix i Oliver, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i Glòria Cugat Pujol, sub-directora general de la Inspecció i Control Agroalimentari de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

El jurat dels premis ha estat format pel president i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC està format per vint-i-set grups de recerca reconeguts dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme dels Països Catalans. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat (http://www.ccniec.cat).


Els guardonats

El CCNIEC ha atorgat el IX Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a Maria del Carmen de la Torre Boronat, per la seva trajectòria com a investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la nutrició.

Maria del Carmen de la Torre ha estat catedràtica d’anàlisi química, bromatologia i nutrició de la Universitat de Barcelona des de l’any 1968. Ha estat responsable del Grup d’Experts en Higiene i Salut Alimentària del Govern de Catalunya; membre fundadora de la Societat Espanyola de Toxicologia; membre fundadora de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’IEC; membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya; membre de l’Acadèmia Internacional del Vi, a Ginebra (Suïssa); delegada per Espanya a la subcomissió Nutrició i Salut de l’Organització Internacional del Vi (OIV), a París (França), i des del 1991, és presidenta del Grup de Seguretat Alimentària d’aquesta organització. També és membre del Consell Científic de l’Institut Europeu del Vi i la Salut de les Regions Vitivinícoles del Sud d’Europa (IEVSRV), a Montpeller (França).

Destaca per haver estat pionera en la investigació dels polifenols del vi, de l’oli d’oliva verge i de la dieta mediterrània, línies d’investigació en què actualment treballen nombrosos grups de recerca a tot el món. Ha estat nomenada Chevalière du Mérit Agricole i guardonada pel Ministeri d’Agricultura de la República Francesa.

El CCNIEC ha reconegut la tasca d’Heura Foods amb el IX Premi CCNIEC, a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població. Foods for Tomorrow és la start up catalana creadora d’Heura Foods, una marca que defineixen com «la carn del segle XXI» i que produeix aliments que tenen en compte els animals, la salut de les persones i la sostenibilitat del planeta. Es descriuen com els creadors dels successors de la carn, ja que aconsegueixen la mateixa experiència gastronòmica que amb la carn, però directament amb productes del regne vegetal. Volen afrontar els reptes humanitaris i d’emergència climàtica d’aquest segle des de la gastronomia i les sobretaules i fomentant la democratització de les opcions d’aliments d’origen vegetal per a consumidors que no volen ingerir productes carnis. Actualment estan desenvolupant una gamma amb tots els productes carnis més consumits per a fer-ne una versió 100 % vegetal molt més sostenible, ètica i que, des d’un punt de vista organolèptic, no comporti cap renúncia.

El CCNIEC ha atorgat el VII Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, a la Fundació Espigoladors. És una empresa social que des del 2014 treballa per a l’aprofitament alimentari d’una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible. L’activitat que dona nom a la Fundació i que esdevé el punt de partida de tot el seu projecte és espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida —en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries— de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. La major part d’aquesta recollida, un 95 %, es canalitza directament a entitats socials i punts de distribució d’aliments que fomenten una alimentació saludable per a persones en situació vulnerable. La part restant, un 5 %, és transformada en conserves 100 % naturals i artesanals que elaboren al seu obrador i comercialitzen amb la marca Es im-perfect®, la primera de l’Estat espanyol que introdueix al mercat productes de qualitat elaborats a partir d’excedents alimentaris.

Per últim, el CCNIEC, amb la finalitat de promocionar les tesis doctorals d’excel·lència relacionades amb el món de la nutrició i l’alimentació i reconèixer-ne la qualitat científica, ha lliurat els premis CCNIEC-Danone i CCNIEC - Fundació Eroski a tres investigadors pertanyents als grups de recerca integrants del CCNIEC.

Notícies

* Emergència climàtica i animalista, elegits neologismes de l’any 2019

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora quatre nous membres a la Secció Històrico-Arqueològica

* Lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat a Pompeu Fabra

* Jornada sobre el foment de la lectura a partir d’Aloma de Mercè Rodoreda, a l’IEC

* La Sorbona acull una jornada sobre la diversitat lingüística del francès i el català organitzada per l’IEC i el Centre d’Estudis Catalans

* El llibre Homenatge de les lletres catalanes a Pompeu Fabra (1928), editat per l’IEC, culmina una iniciativa gestada fa més de noranta anys

* Joan Francesc Mira, homenatjat a l’IEC en el seu vuitantè aniversari

* Maria del Carmen de la Torre Boronat, Heura Foods i Espigoladors, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC acull una jornada que analitza la repressió que ha patit la llengua catalana en l’època contemporània

* Jaume Sobrequés: «La premsa clandestina va contribuir a preservar la catalanitat i l’esperit democràtic de Catalunya»

* Albert Carreras de Odriozola analitza l’economia catalana en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Xavier Besalú reflexiona sobre la renovació pedagògica a la Catalunya del segle XXI en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa