Número 240
octubre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

El 28 d’octubre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el discurs de presentació de Joaquim Bruna com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. El discurs portava per títol Una invitació a la matemàtica industrial.

Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia, va donar inici a la sessió i va cedir la paraula a Joaquim Bruna, que va explicar per què havia triat la matemàtica industrial per al seu discurs. «De matemàtica industrial se’n fa i se n’ha fet sempre, els enginyers en fan molta. De matemàtiques, sortosament, no només en fem els matemàtics. Però els matemàtics potser no en fan tanta. Dels anys vuitanta cap aquí, en moltes institucions europees i americanes de matemàtiques s’ha cuinat aquest tema de la matemàtica industrial. Aquest terme ha aparegut de manera natural, a causa, principalment, de la necessitat per part dels matemàtics de posicionar-se millor en les convocatòries de recerca.»

Bruna també va explicar què s’entén per matemàtica industrial. «És recerca matemàtica, no orientada internament, sinó motivada per una aplicació industrial d’interès pràctic immediat. Es tracta de crear nova matemàtica, però en un context diferent del tradicional.»

Joaquim Bruna va posar èmfasi en la situació de la matemàtica industrial en l’àmbit europeu, explicant que a Europa «hi ha institucions molt fortes que impulsen la matemàtica industrial. La Societat Matemàtica Europea té un comitè de matemàtica aplicada; hi ha una xarxa europea de matemàtica industrial i una subxarxa espanyola».

Notícies

* Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

* L’IEC lamenta la mort de Salvador Giner, que en va ser president del 2005 al 2013

* DECLARACIÓ DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS EN RELACIÓ AMB LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONDEMNA LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA I ELS PRESIDENTS DE DUES ENTITATS SOCIALS

* L’IEC homenatja la figura de Mercè Rodoreda

* La Secció Filològica de l’IEC publica en línia la Bibliografia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

* El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

* L’IEC, amb les obres completes de Moll i Alcover

* Manel Esteller parla d’epigenètica i envelliment en el seu discurs de presentació com a membre numerari de l’IEC

* Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

* Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

* L’IEC acull la conferència «La taula periòdica. Una història complexa i un futur incert»

* L’IEC debat sobre la vigència de les propostes pedagògiques d’Alexandre Galí

* Joan Vallès, membre de l’IEC, ingressa a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya com a acadèmic corresponent

* L’IEC reconeix a Franziska Knapp el seu llegat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa