S’hi van poder veure representats els principals grups de la taula: metalls, semimetalls, no-metalls i gasos nobles, i s’hi va poder comprovar per què la taula es diu periòdica. A més, durant la visita es van fer experiments sorprenents, es va parlar de minerals que causen conflictes bèl·lics i es va explicar fins a quin punt la química, la sostenibilitat i l’ecologia van de bracet. Paral·lelament, en els panells de l’exposició es mostraven les dones científiques que han descobert elements químics o que han contribuït significativament al desenvolupament de la taula periòdica.
L’activitat s’adreçava fonamentalment a alumnes d’ESO i batxillerat, però també a estudiants de cicle superior de primària.
L’exposició se suma al cent cinquantè aniversari de la taula periòdica
L’any 2019 se celebra en l’àmbit internacional el cent cinquantè aniversari de la taula periòdica dels elements químics, proposada per Dmitri I. Mendeléiev el 1869. Atès que la taula periòdica és una idea genial, una construcció científica que ha esdevingut una autèntica icona i que avui manté plenament la seva vigència, l’Institut d’Estudis Catalans ha volgut contribuir activament a aquesta celebració.
L’exposició ha estat una iniciativa dels professors Pilar González i Jordi Llorca, membres de la SECCT de l’IEC, i del col·leccionista d’elements químics Marc Boada.
Experimentador, conferenciant i escriptor, Boada té una llarga trajectòria professional vinculada a la divulgació científica. Ha participat en la creació d’exposicions i de museus, com el CosmoCaixa, i ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació, com TV3, Catalunya Ràdio o 8TV. Actualment dirigeix l’Associació de Divulgació Científica i Escola de Natura Pèndulum. |