Número 240
octubre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

El dimecres 8 d’octubre de 2019 l’Institut d’Estudis Catalans va ser l’escenari triat per a debatre i analitzar l’obra de Teresa Pàmies el dia que hauria fet cent anys. L’escriptor Sergi Pàmies, fill de l’autora, va aportar el punt de vista més íntim del simposi. Va compartir anècdotes familiars, com l’afició de Teresa Pàmies a cantar o el bon resultat que li donava una recepta de musclos. Va parlar de la manera de riure de la seva mare «franca, sorollosa i vital» i de les estones que es passava al seu balancí. També va assegurar que estava «orgullosa d’haver estudiat periodisme» i de la seva filosofia de vida, en què «el més important era lluitar i no defallir fos quina fos la situació».

La jornada va comptar amb intervencions de Montse Barderi (comissària de l’Any Teresa Pàmies), Paola Lo Cascio, Lluïsa Julià, Enric Balaguer, Anna Esteve, Simona Škrabec, Marta Nadal, Margarida Aritzeta i Mercè Picornell. L’escriptora Maria Barbal va tancar el simposi. Tots els intervinents van parlar de l’obra de Pàmies des de diferents vessants i van fer aportacions sobre el recorregut d’aquesta escriptora, que es va caracteritzar per un compromís polític i social inequívoc.

Montserrat Bacardí i Francesc Foguet, professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han estat els coordinadors del simposi, que coincideix amb els cent anys del naixement de l’autora. La Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha format part de l’organització, juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Balaguer. També hi han col·laborat, entre altres, el Departament de Filologia Catalana de la UAB i el Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània (GETCC) de la mateixa universitat.

Notícies

* Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

* L’IEC lamenta la mort de Salvador Giner, que en va ser president del 2005 al 2013

* DECLARACIÓ DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS EN RELACIÓ AMB LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONDEMNA LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA I ELS PRESIDENTS DE DUES ENTITATS SOCIALS

* L’IEC homenatja la figura de Mercè Rodoreda

* La Secció Filològica de l’IEC publica en línia la Bibliografia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

* El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

* L’IEC, amb les obres completes de Moll i Alcover

* Manel Esteller parla d’epigenètica i envelliment en el seu discurs de presentació com a membre numerari de l’IEC

* Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

* Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

* L’IEC acull la conferència «La taula periòdica. Una història complexa i un futur incert»

* L’IEC debat sobre la vigència de les propostes pedagògiques d’Alexandre Galí

* Joan Vallès, membre de l’IEC, ingressa a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya com a acadèmic corresponent

* L’IEC reconeix a Franziska Knapp el seu llegat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa