La inauguració va anar a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Jordi Sala, president de la ICEA, i Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
Ros va obrir la jornada referint-se a la masia com un tresor que cal preservar i valorar perquè «representa un compendi de natura i explotació racional de la terra, però també perquè és una font de creació de patrimoni material i immaterial».
Sala, per la seva banda, va recordar que «en el I Congrés ja es va crear un fil conductor: la masia com a element definidor del territori, no només com a entitat productiva». En aquest sentit, va assegurar que aquest canvi d’enfocament s’ha mantingut en aquesta segona trobada.
La consellera Jordà va tancar la inauguració subratllant que «el món rural representa només el 10 % de la població, però el 90 % del territori». És per això, va apuntar, «que calen polítiques de país que englobin tots els pobles i comarques». «El món rural necessita la implicació de tot el govern: grans polítiques sectorials, planificació i desenvolupament», va reblar.
La primera jornada es va orientar cap al tractament de la tecnologia, el canvi climàtic, la demografia i, molt específicament, el paper de la dona. La segona jornada va tractar els elements materials, constructius i legislatius per a obrir un debat sobre la seva idoneïtat i exposar casos concrets, i es va prestar també una atenció especial al paper dels agents territorials i les entitats locals. El darrer dia es va destinar a debatre sobre el futur. Es va parlar d’innovació territorial, d’emprenedoria i d’oportunitats polítiques i de dinàmiques territorials sostenibles.
|