Número 235
març 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Mestres i professionals de la llengua posen en comú, a l’IEC, eines i idees per parlar de Pompeu Fabra a l’aula

La Jornada Pedagògica Pompeu Fabra, celebrada dimarts 19 de març, s’emmarca en l’Any Fabra, que commemora 150 anys del seu naixement i 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

La jornada, adreçada especialment al professorat de llengua catalana i literatura, responsables de biblioteca escolar i a altres professionals interessats, va permetre fer un intercanvi d’experiències educatives entorn de la vida i l’obra de Pompeu Fabra amb l’objectiu de fer més atractiu l’aprenentatge del seu llegat. 

L’obertura de la jornada va anar a càrrec de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Catalans; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Josep Vallcorba, director general de Currículum i Personalització del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Mariàngela Vilallonga va destacar la presència de professionals d’arreu del país a la jornada i va destacar que l’intercanvi d’experiències serà molt útil «per posar en marxa projectes entorn de Fabra». Per la seva banda, Ester Franquesa va subratllar la importància de la tasca del professorat de llengua, que «ha d’ensenyar a l’alumnat a explicar el món en la llengua del país». També va recordar que Fabra va posar molt èmfasi en fer arribar el català a les escoles i als entorns més oficials. Per a Franquesa, «el repte és continuar aquesta tasca en una Catalunya tan diversa com l’actual.» 

 

Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, que va dictar la conferència inaugural, va convidar tots els participants a apropar-se a la figura de Pompeu Fabra, a «documentar-se» a fons per poder traslladar-la als seus alumnes en totes les seves dimensions i de la manera més atractiva possible. «La meva intenció és convèncer-vos que l’aproximació didàctica a Fabra es pot fer des de molts angles i que per fer-ho cal conèixer molt bé la seva obra i la seva vida».

Durant la jornada, diversos centres educatius van explicar els seus projectes didàctics, es va presentar la novel·la gràfica de Gemma Pauné i Oriol Garcia Quera Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, i David Paloma, professor de llengua catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar de la Ruta Pompeu Fabra. L’actor i músic Jordi Oriol va posar el punt i final a la trobada amb Fabracedari.

La jornada, organitzada pel Servei de Suports i Recursos Lingüístics del Departament d’Educació i el Gabinet de la Presidència de l’Institut d’Estudis Catalans, és fruit de la col·laboració establerta recentment entre les dues entitats, que l’octubre de 2017 va iniciar-se amb la I Jornada de Literatura Catalana per a Alumnes de Batxillerat a l’Institut d’Estudis Catalans.

Notícies

* Mestres i professionals de la llengua posen en comú, a l’IEC, eines i idees per parlar de Pompeu Fabra a l’aula

* Es presenta a l’IEC el llibre Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges

* Mariàngela Vilallonga, nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya

* Josep Massot i Muntaner, a les Lliçons de la Càtedra a l’IEC

* Sessió en memòria de Maria Teresa Ferrer i Mallol

* El futur de la masia a Catalunya va centrar tres dies de debat a l’IEC

* Es presenta a l’IEC l’edició digital del llibre Manual d’estil. La redacció i l’edició de textos

* Conferència de cloenda del II Congrés de l’Espai Català Transfronterer, a càrrec de Jaume de Puig

* Una taula rodona a l’IEC conclou que cal fer més visible el talent de les dones en la indústria tecnològica

* L’IEC acull la presentació del darrer volum de la col·lecció «Atles dels Comtats de la Catalunya Carolíngia», Atles del comtat de Barcelona (801-993)

* La IX Jornada de Cromatina i Epigenètica, celebrada a l'IEC, permet compartir les investigacions de diferents centres de recerca del territori català sobre aquests àmbits

* Més de cent vint-i-cinc mil alumnes catalans van participar, simultàniament, en la Prova Cangur de Matemàtiques 2019

* El debat sobre l’humor en valencià, a la XXIV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi

* L’Arxiu de l’IEC, al diari digital de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya

* Exposició-demostració de maquetes d’invents que han canviat la història de la física, a l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans lamenta la mort de Giuseppe Tavani, membre de l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa