Va obrir l’acte Jaume Sobrequés, president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, que va afirmar que «l’“Atles de la Catalunya Carolíngia” és una obra insòlita i excepcional que molt pocs països tenen» i va explicar que ha estat fruit d’una «voluntat erudita, científica i patriòtica dels seus autors». Sobrequés va acabar la seva intervenció qualificant l’obra de monumental.
Seguidament, Josep Maria Salrach, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, va afirmar que «és una obra d’una enorme utilitat per als investigadors i, en general, per als estudiosos de la història medieval de Catalunya i per a aquelles persones interessades en l’origen de Catalunya». Salrach en va destacar la seva gran qualitat, el rigor científic i l’erudició i va afirmar que es tracta d’una «eina imprescindible de consulta».
Per la seva banda, Rafael Català Dalmau, editor de l’obra, va agrair als autors la seva dedicació, i va recordar que «amb ells hem patit més de vint anys per dur a terme l’obra i amb ells hem après molt de cartografia històrica i toponímia». Dalmau va concloure afirmant que «Bolòs i Hurtado han contribuït de manera extraordinària a posar en valor la cartografia històrica dins la historiografia catalana».
Víctor Hurtado va parlar sobre el que va representar col·locar en cartografia una documentació tan rica i Jordi Bolòs va afirmar que «aquesta feina no s’hauria pogut fer sense els documents. A la Catalunya vella tenim molta sort de poder disposar d’informació d’aquest període d’abans de l’any 1000. Això és el que ha permès fer aquesta obra». |