Número 232
novembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el 8 de novembre incorporar sis nous membres numeraris, dos adscrits a la Secció de Ciències Biològiques i quatre, a la de Ciències i Tecnologia.

A la Secció de Ciències Biològiques ingressen Francesc Xavier Turon Barrera, professor d’investigació en el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, pertanyent al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Antoni Trilla i Garcia, doctor en medicina i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

A la Secció de Ciències i Tecnologia ingressen Joaquim Bruna, doctor en matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director (del 2007 al 2015) del Centre de Recerca Matemàtica (CRM); Nora Ventosa, doctora en enginyeria química i investigadora del CSIC; Josep Anton Muñoz, catedràtic de geologia estructural de la Universitat de Barcelona (UB), i Lluís Torner, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions. 

 

Secció de Ciències Biològiques

Francesc Xavier Turon Barrera és biòleg i doctorat en zoologia marina per la UB i ha estat professor titular al Departament de Biologia Animal de la mateixa universitat. Des del 2008 és professor d’investigació al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, pertanyent al CSIC, i actualment és membre de la Comissió per l’Avaluació de la Recerca de l’Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i membre de la Comissió d’Avaluació del Professorat de Ciències de la Vida.

Antoni Trilla i Garcia és cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, participa com a docent en diferents màsters de la UB, la UAB i la UPF, és research profesor de l’Institut de Salut Global de Barcelona, ha publicat més de dos-cents treballs en revistes biomèdiques indexades i és autor de més de trenta capítols de llibres (nacionals i internacionals).

 

Secció de Ciències i Tecnologia

Joaquim Bruna és doctor en matemàtiques per la UAB, on és catedràtic d’anàlisi matemàtica i on ha dirigit el Departament de Matemàtiques i el Centre de Recerca Matemàtica. És autor o coautor de més d’una seixantena d’articles de recerca i també d’articles de divulgació, biografies i llibres de text. 

Nora Ventosa és enginyera química per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i doctora per la Universitat Ramon Llull. És investigadora científica de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). És sòcia cofundadora de la spin-off Nanomol Technologies, és vicepresidenta de la Societat Catalana de Química i membre del Consell d’Administració d’ACCIÓ, l’agència del Govern català per a la promoció de la competitivitat de l’empresa. Ha participat, organitzat i dirigit més de cinquanta projectes d’investigació finançats per diverses institucions nacionals i internacionals, públiques, privades i industrials.

Josep Anton Muñoz és catedràtic de geologia estructural de la UB des del 2003. És investigador responsable del grup de recerca Geodinàmica i Anàlisi de Conques, ha estat fundador i director del centre mixt de recerca IGME-GC-UB-UPC i de l’Institut de Recerca Geomodels. Ha dirigit cent seixanta-tres projectes, compta amb dues-centes vint-i-sis publicacions i ha dirigit deu tesis doctorals. Ha rebut la Distinció per a la Promoció de la Recerca Universitària.

Lluís Torner és llicenciat en ciències físiques per la UAB, doctor per la UPC i catedràtic de la UPC des del 2000 al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions. Ha estat president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) i el 2002 va fundar l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que dirigeix des que es va crear. Ha participat, organitzat i dirigit més de trenta projectes d’investigació, ha estat president de l’Associació Catalana d’Entitats d’Investigació i ha rebut diversos premis i distincions.

 

 

Notícies

* Pompeu Fabra, transversal i polièdric

* El Fons Joan Sales s’integra en l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut d'Estudis Catalans

* Es presenta La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), obra pòstuma de la historiadora Eva Serra

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

* L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

* Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

* El Corpus des Troubadours, projecte de referència per a la recerca de l’occità medieval

* Es presenta el llibre Les Illes Balears. Estudi geogràfic i econòmic. Mallorca. El sud i sud-est, de Vicenç Rosselló

* Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, es presenta al monestir de Sant Cugat

* Presentació a l’IEC del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona, de Xavier Barral

* L’IEC acull el Simposi Carles Fages de Climent

* Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

* La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa