Número 216
gener 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

Els Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans, ja han començat a celebrar l’Any Puig i Cadafalch amb un cicle de conferències que aborden diversos aspectes de la figura de l’arquitecte i la seva època, amb una atenció especial a l’estudi que va dedicar a l’arquitectura romànica al llarg de la seva vida.

Per commemorar el cent cinquantè aniversari del naixement de l’arquitecte català Josep Puig i Cadafalch, membre fundador de l’IEC, el Departament de Cultura de la Generalitat, les diputacions catalanes i els ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc organitzen conjuntament l’Any Puig i Cadafalch, en el qual col·laboren l’IEC i els Amics de l’Art Romànic, la seva societat filial.

El cicle de conferències, titulat Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte, es va inaugurar el dia 9 de gener amb la conferència «Josep Puig i Cadafalch i la recuperació de la pintura monumental romànica», a càrrec de Milagros Guardia, de la Universitat de Barcelona, que va tenir lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de la seu de l’Institut. Guardia va fer referència, entre altres qüestions, al paper de Puig i Cadafalch en la salvaguarda de l’art romànic des de l’Institut d’Estudi Catalans, com ara la famosa missió arqueològica del 1907, que va culminar amb la descoberta de les magnífiques obres romàniques de la Vall de Boí.

La segona conferència del cicle, titulada «Influència intel·lectual i professional de Puig i Cadafalch en la trajectòria de l’arquitecte Josep Danés», a càrrec de Joaquim M. Puigvert, de la Universitat de Girona, es va celebrar el dilluns 16 de gener. Puigvert va destacar les coincidències dels dos arquitectes en la concepció urbanística de Barcelona i en les crítiques a «la monotonia de la trama urbana regular» d’Ildefons Cerdà.

Els Amics de l’Art Romànic van continuar el cicle amb una visita guiada a la casa natal de Puig i Cadafalch i altres indrets de Mataró relacionats amb l’arquitecte, que, amb el títol «El paisatge dels orígens. Josep Puig i Cadafalch i Mataró (1867-1897)», es va celebrar el dissabte 21 de gener.

Les properes conferències del cicle són les següents: «L’estela de Josep Puig i Cadafalch en la interpretació del romànic català», el 30 de gener; «L’etapa formativa de Puig I Cadafalch. Idees i referents», el 6 de febrer, i «El primer romànic com a projecte europeu de Josep Puig i Cadafalch en temps d’entreguerres», el 13 de febrer. Totes les sessions comencen a les set del vespre i se celebren a la seu de l’IEC.

Notícies

* Barcelona, capital de les matemàtiques

* L’IEC dona suport als polítics encausats pel 9N

* La comunitat científica alerta de l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

* Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

* Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Mor l’escriptor Pere Verdaguer, una figura clau per a la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord

* Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

* Neix la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC

* L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

* La Societat Catalana de Comunicació celebra els trenta anys amb una reflexió sobre el futur de la recerca i el lliurament dels Premis CAC a la investigació

* Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

* La crisi dels refugiats a Europa, a debat, a l’IEC

* Aristòtil, dones, esclaus i homes lliures inauguren el curs de la Societat Catalana de Filosofia

* Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa