La primera conferència, titulada «Propietaris, alts executius i treballadors: contractes i institucions», va ser a càrrec de Gonzalo Olcina, especialista en teoria de jocs, incentius i contractes i economia del comportament, que va explicar l’aportació d’Oliver Hart, Premi Nobel d’Economia 2016 per les seues contribucions a la teoria del contracte.
Vicent Vento, de l’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València-CSIC, va pronunciar la segona conferència, «Vòrtex d’Espín», el dimecres 18 de gener. Vento va parlar dels treballs de David J. Thouless, Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterlitz, distingits amb el guardó en física «pels seus descobriments teòrics de les transicions de fase topològiques i fases topològiques de la matèria».
El 23 de gener, Jordi Solà, del CSIC de Barcelona, va impartir la conferència «Màquines i motors moleculars: què són i com i per a què es fabriquen?» sobre la transcendència dels guardonats amb el Premi Nobel de Química, Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa.
Carmen Aguado, del Centre d’Investigació Príncep Felip de València, va intervenir el dimecres 25 de gener per argumentar la importància de Yoshinori Ohsumi, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina, amb la conferència «Autofàgia, una via de degradació intracel·lular».
Per acabar, Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb, i Borja Penalba, músic, van parlar de Bob Dylan, el músic guanyador del Nobel de Literatura 2016 per haver creat noves expressions poètiques dins la tradició de la cançó americana. Totes les conferències es van celebrar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. |