Número 216
gener 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l’IEC han fet, per tercer any consecutiu, una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2016. La paraula escollida com a neologisme de l’any 2016 ha estat, per una àmplia diferència, vegà, -ana (amb el 21,6% dels vots), seguida per maridatge, (12,4% dels vots). La resta de vots han quedat molt repartits entre les deu paraules restants: micropoble (8,9%), ciutat refugi (8%), invisibilitzar (7,8%), gihadista (7,7%), precaritzar (7,5%), antropocè (7,1%), nomofòbia (6,3%), futtoc (5,2 %), superlluna (5,2%) i transmèdia (2,3%).

 

El veganisme o vegetalisme és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d’origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. Les persones que segueixen aquest corrent s’anomenen vegans.

 

D’aquesta tercera edició, els organitzadors del neologisme de l’any en destaquen el gran èxit de participació ―han votat 1.700 persones―, i, per tant, consideren que és «una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana».

Entre els participants se celebrarà un sorteig, i la persona premiada rebrà un volum de l’obra Gramàtica de la llengua catalana i un lot de llibres cedit per les editorials Comanegra, Adis, Gregal i Barcanova, a qui els organitzadors agraeixen la col·laboració en el premi.

L’OBNEO del grup IULATERM neix com a grup de recerca l’any 1988 a la Universitat de Barcelona, i el 1994 s’incorpora com a projecte a l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA) de la Universitat Pompeu Fabra. L’OBNEO analitza el fenomen de l’aparició de paraules noves o neologismes en l’ús, tant pel que fa al català com al castellà. Des del 1996 ha estat reconegut com a grup de recerca amb nom específic de la Universitat Pompeu Fabra.

 

 

Notícies

* Barcelona, capital de les matemàtiques

* L’IEC dona suport als polítics encausats pel 9N

* La comunitat científica alerta de l’evolució del canvi climàtic i dels seus efectes a Catalunya

* Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

* Mor l’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Mor l’escriptor Pere Verdaguer, una figura clau per a la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord

* Vegà, -ana, elegit neologisme de l’any 2016

* Neix la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC

* L’Espai Ciència analitza a València els Premis Nobel 2016

* La Societat Catalana de Comunicació celebra els trenta anys amb una reflexió sobre el futur de la recerca i el lliurament dels Premis CAC a la investigació

* Els Amics de l’Art Romànic de l’IEC celebren l’Any Puig i Cadafalch amb el cicle Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador i de l’arquitecte

* La crisi dels refugiats a Europa, a debat, a l’IEC

* Aristòtil, dones, esclaus i homes lliures inauguren el curs de la Societat Catalana de Filosofia

* Catàstrofes artificials, malalties i determinisme geogràfic, entre els temes dels col·loquis 2016-2017 de la SCHCT


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa