Joandomènec Ros, president de l’Institut, va obrir l’acte, en el qual també van intervenir els membres de la Secció Filològica Miquel Àngel Pradilla, curador de l’obra; Pere Quetglas, vicerector de la Universitat de Barcelona, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció, a més del homenatjat.
Pradilla va destacar, entre altres mèrits, la tasca de Joan Martí com a fundador i primer rector de la Universitat Rovira i Virgili, que va establir els fonaments del que avui és aquesta universitat: «Una institució lligada al territori i, al mateix temps, projectada al món.» A continuació, el curador i coordinador de l’obra va enumerar els seixanta-quatre articles elaborats per amics, col·legues i deixebles de Joan Martí i que componen l’obra.
Tot seguit hi va intervenir M. Teresa Cabré, qui va subratllar la dedicació a la recerca i a la «reflexió social sobre el català» en la carrera de Joan Martí. Cabré va afegir que aquesta obra és el reconeixement «a una trajectòria de lleialtat a la llengua».
Al seu torn, Pere Quetglas va elogiar el caràcter pioner i innovador de Martí en la seva faceta d’investigador, per exemple en l’aplicació de la sociolingüística al català medieval, i va destacar el seu paper com a membre fundador del Grup Català de Sociolingüística, convertit avui en la Societat Catalana de Sociolingüística de l’IEC.
«Paga la pena fer-se gran amb regals d’aquesta envergadura», va dir Joan Martí en començar el discurs. Aquesta obra «és un tresor que manifesta l’excel·lència dels seus autors, i no pas la meva», va afegir.
La unió de tres institucions per a l’elaboració d’aquesta obra ―la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Estudis Catalans― té, per a Martí, «un sentit simbòlic de solidaritat incommensurable» en aquest període «preocupant» en què vivim, en el qual predomina «un individualisme i neoliberalisme gèlids i una competitivitat deshumanitzada». Per acabar, Martí va manifestar la seva «gran estima» per l’IEC, una institució que «mai no perd de vista que la llibertat va lligada al coneixement». |