El Grup d’Economia Política de la Societat Catalana d’Economia va organitzar la conferència Financerització i transició ecològica, que va impartir Aurèlia Mañé Estrada, doctora per la Universitat de Barcelona (UB) i professora titular del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la UB.
El dimarts 6 de juny, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) va celebrar una jornada sobre emprenedoria i innovació al sector agroalimentari. Hi van participar Oriol Pascual, Joaquim Bas i Jordi Juanola, entre d’altres.
Uns dies més tard, la ICEA també va organitzar la desena edició de la Tarda de Jardins i Jardiners. Jordi Sala va ser l’encarregat de presentar l’acte.
La Societat Catalana de Química (SCQ) va preparar diverses activitats durant el mes. El 7 de juny, va ser el torn de l’XI Jornada de Medi Ambient i Societat: «Pautes per a la gestió ambiental», per tal de commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient i millorar la visibilitat de les dones investigadores del nostre país.
El dilluns 12 de juny, la SCQ va organitzar una trobada de joves investigadors membres de la societat amb Fraser Stoddart, Premi Nobel de Química 2016. L’investigador escocès Fraser Stoddart ha contribuït al desenvolupament de màquines moleculars, que són uns dispositius molt petits fets de molècules que realitzen tasques a escala microscòpica.
El 22 de juny, la SCQ va lliurar els premis de recerca, educació i divulgació d’enguany: el Premi de la SCQ al Talent Científic Emergent, el Premi de la SCQ a l’Activitat Divulgadora, el Premi de la SCQ a la Innovació Educativa i el Premi de la SCQ a l’Excel·lència Científica.
El 12 de juny, la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC va organitzar la conferència No mobilitat; equitat, eficiència i sostenibilitat, que va impartir Francesc X. Ventura i Teixidor, arquitecte i doctor en enginyeria del territori.
El 20 de juny la Societat Catalana d’Estudis Hebraics va celebrar la VII Jornada d’Estudis Hebraics. Els conferenciants van ser Mariona Ginebra Pérez Ferrer, guanyadora del VI Premi Josep Ribera i Florit de judaisme i hebraisme; Carme Algaba Muñoz, que va parlar sobre les fonts històriques hebrees i llatines, i Roger Ferran Baños, que va dissertar sobre L’Eneida de Mikhal i els clàssics en la literatura hebrea moderna.
El 26 de juny, la Secció Històrico-Arqueològica i Amics de Josep Puig i Cadafalch van organitzar la taula rodona: Josep Puig i Cadafalch i la projecció internacional de Catalunya. La ponència inicial, «Puig i Cadafalch a París», va ser impartida per Xavier Barral i Altet, catedràtic d’història de l’art i arqueologia de la Universitat de Rennes i membre de l’IEC. També hi van participar Eduard Rius, historiador i arqueòleg; Albert Balcells, catedràtic emèrit d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Lucila Mallart, investigadora a la Universitat Pompeu Fabra. La taula rodona va ser moderada per Manuel Manonelles. L’acte es va fer en el marc de l’exposició «Conèixer i ésser coneguts! Josep Puig i Cadafalch i els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923)», que es pot visitar a claustre de l’IEC fins al 27 de juliol.
El dimarts 27 de juny es va presentar el llibre Canviar l’escola o millorar-la?, de Viviane Robinson. Josep Serentill, president de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP), va presentar l’acte, que va comptar amb la participació d’Anna Jolonch, autora del pròleg del llibre, i d’Antoni Portell, vicepresident de la SCP i exdirector d’escola.
Finalment, el darrer dia del mes la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) i el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) van organitzar un visionament conjunt de la Hardy Lecture 2023 de la Societat Matemàtica de Londres. |