«La primera impressió quan vas a l’Antàrtida és la calma, la pau que hi ha. És un continent on s’escolta el silenci», va explicar Dolors Vaqué als membres de l’IEC. La biòloga va explicar com s’arriba amb el vaixell militar Hespérides a la base espanyola —que encara conserva el nom de Juan Carlos I—, situada a l’illa de Livingstone, i com és la vida a la base que va engrandir i organitzar Pepita Castellví durant els anys noranta. En els primers anys hi convivien quinze investigadors; avui, durant les campanyes, poden arribar a ser-ne cinquanta.
Vaqué va fer una descripció apassionada del paisatge antàrtic i de les escasses espècies de plantes superiors i insectes que s’hi troben. «El krill és l’organisme estrella de l’Antàrtida. És la base de les xarxes tròfiques alimentàries a partir de les quals s’alimenten foques, balenes, ocells marins...», va explicar. També va esmentar els coloms i els skuas, ocells que són el terror dels pingüins perquè es mengen les seves cries. Pel que fa als camps de molsa, de gran importància ecològica, «no es poden trepitjar per cap concepte, encara que t’ataqui un llop marí», va afirmar Dolors Vaqué.
Els darrers anys la membre de l’IEC ha participat en el projecte Polar Change, que estudia les emissions d’aerosols en ambients polars en procés de canvi. «Agafàvem mostres d’aigua, d’aire, de gel i fèiem experiments simulant turbulències. Ho fèiem equips de més de deu nacionalitats i en una ambient de gran col·laboració», recorda Vaqué, que va mostrar diverses fotos i vídeos durant la seva intervenció.
Dolors Vaqué Vidal va néixer a Barcelona l’any 1953. Investigadora científica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) des del 1991, va ingressar a la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC el 2019. La seva carrera científica s’ha centrat en l’estudi de l’estructura i la funció de les xarxes marines en relació amb factors físics i químics dins el context del canvi climàtic global i, en particular, en com afecten les xarxes microbianes el flux de carboni i, per tant, la regulació del clima.
|