Número 280
juny 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Viure l’Antàrtida: el continent on s’escolta el silenci

En el Ple de l’IEC del mes de juny, Dolors Vaqué, doctora en biologia i membre de la Secció de Ciències Biològiques, va explicar la seva experiència com a investigadora a l’Antàrtida. Aquest any ha fet l’última campanya a l’Antàrtida, la novena. També ha dut a terme quatre campanyes a l’Àrtic, un mar gelat rodejat de continents. Va explicar, emocionada, algunes de les vivències com a investigadora en aquest indret extrem i protegit de la cobdícia humana des del 1961 i almenys fins a l’any 2048.

«La primera impressió quan vas a l’Antàrtida és la calma, la pau que hi ha. És un continent on s’escolta el silenci», va explicar Dolors Vaqué als membres de l’IEC. La biòloga va explicar com s’arriba amb el vaixell militar Hespérides a la base espanyola —que encara conserva el nom de Juan Carlos I—, situada a l’illa de Livingstone, i com és la vida a la base que va engrandir i organitzar Pepita Castellví durant els anys noranta. En els primers anys hi convivien quinze investigadors; avui, durant les campanyes, poden arribar a ser-ne cinquanta.
 
Vaqué va fer una descripció apassionada del paisatge antàrtic i de les escasses espècies de plantes superiors i insectes que s’hi troben. «El krill és l’organisme estrella de l’Antàrtida. És la base de les xarxes tròfiques alimentàries a partir de les quals s’alimenten foques, balenes, ocells marins...», va explicar. També va esmentar els coloms i els skuas, ocells que són el terror dels pingüins perquè es mengen les seves cries. Pel que fa als camps de molsa, de gran importància ecològica, «no es poden trepitjar per cap concepte, encara que t’ataqui un llop marí», va afirmar Dolors Vaqué.
 
Els darrers anys la membre de l’IEC ha participat en el projecte Polar Change, que estudia les emissions d’aerosols en ambients polars en procés de canvi. «Agafàvem mostres d’aigua, d’aire, de gel i fèiem experiments simulant turbulències. Ho fèiem equips de més de deu nacionalitats i en una ambient de gran col·laboració», recorda Vaqué, que va mostrar diverses fotos i vídeos durant la seva intervenció.
 
Dolors Vaqué Vidal va néixer a Barcelona l’any 1953. Investigadora científica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) des del 1991, va ingressar a la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC el 2019. La seva carrera científica s’ha centrat en l’estudi de l’estructura i la funció de les xarxes marines en relació amb factors físics i químics dins el context del canvi climàtic global i, en particular, en com afecten les xarxes microbianes el flux de carboni i, per tant, la regulació del clima.

 

Notícies

* Conrad Vilanou, president de la Societat Catalana de Filosofia: «La SCF és un nucli de debat, sobretot de gent jove que s’incorpora a la docència»

* Oriol Nel·lo: «La producció d’energia renovable requereix grans superfícies de sòl»

* Roger Hoyos: «La falta de sensibilitat per la protecció del patrimoni és una retallada de drets col·lectius en benefici d’interessos particulars»

* L’IEC, 116 anys al servei de la ciència i la cultura catalanes

* Viure l’Antàrtida: el continent on s’escolta el silenci

* La Secció Filològica de l’IEC incorpora tres nous membres: Maite Salord, Lluís Payrató i Natxo Sorolla

* Es presenta a l’IEC Joan Coromines, vida, obra i circumstàncies, llibre que pretén ser «un acte de gratitud i justícia al lingüista»

* La química, l’economia i el món de l’escola, protagonistes de les activitats d’aquest mes de juny

* L’IEC felicita Manuel Esteller, Marta Sanz Solé i Josep Piera, entre altres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa