La sessió va comptar amb les intervencions de Roger Hoyos, soci de la Societat Catalana de Tecnologia i president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, i Jordi Rogent, membre de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC). La coordinació de l’acte va ser a càrrec de Josep Amat, membre de l’IEC.
La central tèrmica de les Tres Xemeneies es va construir durant els anys setanta al litoral de Sant Adrià de Besòs, al marge esquerre del riu. Propietat d’Endesa, es va clausurar l’any 2011 i es va declarar bé cultural d’interès local l’any 2016. Roger Hoyos va repassar la història d’aquesta infraestructura. Un dels moments més importants per a la seva conservació va ser la consulta organitzada per l’Ajuntament de Sant Adrià l’any 2008, en què la ciutadania va votar majoritàriament a favor de preservar-la: «Hi ha elements clau per a la declaració de bé d’interès local: la pressió ciutadana, l’aval d’entitats de reconegut prestigi, el suport polític, la qualitat dels informes i les plusvàlues que s’ofereixen als propietaris dels terrenys; en aquest cas, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Endesa i el Banc de Santander - Metrovacesa».
Hoyos també va advertir que, per a ell, la central tèrmica està protegida només sobre el paper, perquè l’amenaça continua ben viva: «La fase de desprotecció va començar l’any 2020, amb un pla urbanístic que pretén construir gairebé dos mil habitatges i una intervenció a les Tres Xemeneies que se salta els criteris establerts. Vam presentar-hi al·legacions i, sabeu què va fer la Generalitat? Canviar els criteris de protecció». El projecte de reforma de la zona inclou també la posada en marxa d’un gran centre audiovisual i digital anomenat Catalunya Media City, que, segons la Generalitat, ha d’esdevenir una referència a Europa.
Hoyos considera que es tracta d’un pla especulatiu i poc realista amb la situació climàtica, «perquè volen construir en zona inundable». «Nosaltres proposem un model de transformació que eviti la gentrificació i que inclogui, entre altres coses, la reutilització de les Tres Xemeneies preservant el seu caràcter industrial i l’ampliació del Parc del Litoral per a convertir-lo en un gran parc metropolità».
La Plataforma és una de les entitats que ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un recurs contra el Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies, aprovat definitivament per la Generalitat el passat 7 de març. |