Número 254
febrer 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC participa en la commemoració del 125è aniversari de la Biblioteca Pública Arús

El dimarts 2 de febrer, la Biblioteca Pública Arús (BPA) va celebrar el seu 125è aniversari. L’acte va comptar amb la participació de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). De fet, la sessió va ser presentada per Joandomènec Ros, president de l’IEC, mentre que la xerrada, que va portar de nom «Verdaguer, Arús i els heterodoxos: maçons i catòlics», va ser a càrrec del president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Ramon Pinyol.

Ros va recordar que Rossend Arús es va convertir en un far de coneixement de la societat popular del segle XIX: «Volia que els ciutadans, especialment els de la classe treballadora, poguessin saciar la set de coneixement que la societat els negava». Així mateix, va afegir que la BPA conté un gran ventall d’obres sobre maçoneria: «A Espanya, un país profundament catòlic, sempre s’havia considerat que els heterodoxos eren sospitosos».

Arús es va involucrar en la maçoneria i la política amb l’adveniment de la Primera República i va col·laborar amb les primeres formes de catalanisme polític organitzat. El maçó va difondre els seus valors democràtics enmig d’una societat moralment molt estricta. Abans de morir (1891), va manifestar als seus hereus de confiança, Valentí Almirall i Antoni Farnés, la seva voluntat de crear la biblioteca, que es va fundar quatre anys més tard.

El ponent de la conferència, Ramon Pinyol, va contextualitzar la situació dels maçons en aquella època esmentant l’obra Historia de los heterodoxos españoles, de Marcelino Menéndez Pelayo: «El mot heterodox inclou panteisme, ateisme, naturalisme, bruixeria, maçoneria i un llarg etcètera». L’obra critica els catòlics d’aquells temps que optaven per apartar-se de l’Església.

Referint-se a Jacint Verdaguer, l’altre protagonista de la xerrada, el ponent va afirmar que, per al poeta, «els heterodoxos eren totes les confessions protestants». Pinyol va mencionar els personatges heterodoxos més destacats que van tenir alguna mena de relació amb Verdaguer, com Joaquim Maria Bartrina, Francesc Soler i Capdevila, Víctor Balaguer o Valentí Almirall, marmessor del mateix Arús.

Pinyol va subratllar que Verdaguer va influenciar en el pensament del maçó: «Arús era republicà confés, lliurepensador i gens clerical. Els seus valors són una mostra clara de l’admiració que sentia per Verdaguer.» A més, el ponent va sentenciar que aquest sentiment era recíproc: «No dubto que Verdaguer també tenia afecte a la persona d’Arús».

Abans de felicitar la BPA pel seu 125è aniversari, Pinyol va mostrar fotografies d’unes pàgines en què queda constància de les dedicatòries autògrafes que es van escriure Arús i Verdaguer. 

Notícies

* La Real Academia Galega, l’Euskaltzaindia i l’Institut d’Estudis Catalans reivindiquen el plurilingüisme com un patrimoni comú

* L’IEC i la Fundació Pere Coromines publiquen la versió digital de l’Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines

* L’IEC estrena un nou web que recull el coneixement popular sobre plantes als Països Catalans

* Es publica a la revista Land un article de síntesi sobre el projecte de l’IEC «Natura, ús o abús?»

* Joandomènec Ros: «M’agrada recordar Badia i Margarit com el rector que va transformar la universitat franquista en una universitat lliure»

* Jordi Camí s’endinsa en les bases cognitives de l’il·lusionisme en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC edita Dietaris de joventut i de vellesa (1922-1966), de Ferran Soldevila

* L’IEC participa en la commemoració del 125è aniversari de la Biblioteca Pública Arús

* Doctor Clotet: «Hi ha molta gent bona en recerca, però les idees s’han d’executar: calen molts diners, i ràpid»

* Què passa quan el gel de l’Àrtic es fon a causa de l’escalfament de la Terra?

* Es posa en marxa el curs Linguistic Diversity, What for?

* El volum I de l’Obra científica de Pasqual Calbó rep el Premi Emili Darder que atorga l’Obra Cultural Balear

* La conflictivització de l’educació lingüística a Catalunya, objecte de debat a l’IEC

* Xavier Úbeda: «Les urbanitzacions són un dels pitjors invents del segle XX»

* La Universitat Jaume I de Castelló premia Vicent Pitarch pel seu compromís amb la llengua i la cultura


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa