Número 233
desembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Bioinformàtica i genòmica, protagonistes d’una jornada a Barcelona

El 20 de desembre es va celebrar a l’Auditori CaixaForum de Barcelona la VI Jornada de Bioinformàtica i Genòmica, organitzada per la Secció de Bioinformàtica i Biologia Computacional i la Secció de Genòmica i Proteòmica de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, juntament amb l’Associació Bioinformatics Barcelona (BIB).

La genòmica és la ciència que estudia el genoma dels individus i la seva funció; és l’estudi de l’ADN, que engloba tant les zones que corresponen a gens com les zones anomenades no codificadores, que no constitueixen gens i que tenen altres funcions ben diverses. La bioinformàtica, per la seva banda, és l’aplicació de la tecnologia i l’estadística en l’anàlisi de dades biològiques. En un món on cada vegada es generen més dades, tant en l’estudi de la natura com de característiques dels diferents individus sans i malalts, es fa imprescindible desenvolupar eines prou potents per a poder extreure el màxim d’informació d’aquestes dades. És per això que aquestes dues disciplines estan estretament lligades, ja que la genòmica genera una gran quantitat de dades que, per a ser interpretades, fa imprescindible la bioinformàtica. 

En el decurs de la jornada, un programa amb una vintena de conferències orals i seixanta-tres presentacions en format pòster va permetre conèixer de primera mà les últimes investigacions en aquests camps que s’estan realitzant a Catalunya, i algunes de les contribucions més importants a escala internacional. Tres convidats, Henk Stunnenberg, Julio Sáez-Rodríguez i Lars Juhl Jensen, procedents d’Holanda, Alemanya i Dinamarca, respectivament, va oferir les seves conferències plenàries durant les diferents sessions temàtiques en les quals s’organitzà la jornada.

Alguns dels temes que es van tractar són la relació entre genètica i epigenètica, l’estudi de mutacions que generen diferents malalties, la contribució de tècniques d’anàlisi genètica específiques en l’estudi del càncer, la caracterització de la flora intestinal durant l’embaràs, les malalties en homes relacionades amb el cromosoma Y i la importància d’escollir bons models informàtics predictors que ajudin a prendre decisions en la clínica, entre molts altres.

La jornada va acabar amb una sessió de pòsters, l’entrega del premi a les millors comunicacions en format oral i pòster, i una visita al CaixaForum que va permetre als convidats conèixer les activitats educatives que l’Obra Social ”la Caixa” realitza actualment en aquesta antiga fàbrica tèxtil de principis del segle XX.

Notícies

* Sororitat, elegit neologisme de l’any 2018

* L’IEC incorpora quatre nous membres a la Secció Històrico-Arqueològica

* L’enginyera Alícia Casals, nova presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* Andreu Palou Oliver, Ametller Origen i Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, premiats pel CCNIEC

* Carme Torras parla dels avenços en la investigació tecnocientífica en el seu discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Els experts parlen de l’avaluació i de la gestió del risc a la cadena alimentària

* Jürgen Erfurt, de la Universitat de Frankfurt, exposa quina és la situació lingüística al Quebec

* L’Any Pompeu Fabra clou amb un acte al Teatre Nacional de Catalunya

* L’inventari i la catalogació del Fons Eduard Artells, consultables al web de l’IEC

* Es lliura el guardó de la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès a treballs d’onomàstica

* Trobada a l’IEC del doctor Steve Carpenter, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, amb un grup d’estudiants

* Bioinformàtica i genòmica, protagonistes d’una jornada a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa