Número 233
desembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Els experts parlen de l’avaluació i de la gestió del risc a la cadena alimentària

L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, va organitzar el 5 de desembre passat el X Workshop d’Avaluació del Risc a la Cadena Alimentària: «De l’avaluació a la gestió del risc». Durant la jornada es va presentar el document Extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a l’aprofitament segur, un informe del Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària que va exposar Abel Mariné, membre del Comitè, de l’ACCA i de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’informe estableix uns criteris i uns períodes per al consum i l’aprofitament segur i satisfactori dels aliments, un cop han transcorregut les dates marcades en els envasos alimentaris. El document revisa les causes, intrínseques i extrínseques, i els mecanismes de degradació dels aliments i el sistema de marcatge de dates dels aliments per a fixar les extensions de consum proposades.

Posteriorment a la intervenció d’Abel Mariné, hi va haver una taula rodona en què es va discutir sobre l’avaluació i la gestió de riscos en la restauració. Hi van participar José Juan Rodríguez, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que va presentar el document Mesures que cal tenir en compte per al rentat de fruita i verdures que es consumeixen crues. L’ús de l’hipoclorit de sodi;  Joaquim Castellà, professor de la UAB, que va explicar el cicle evolutiu del paràsit anisakis; Martí Nadal, professor de la Universitat Rovira i Virgili, un dels autors de l’Estudi de dieta total a Catalunya sobre l’acrilamida, i Raquel Arrebola, directora del Departament de Qualitat dels establiments Viena, que va explicar com gestionen el risc en els seus restaurants.

Notícies

* Sororitat, elegit neologisme de l’any 2018

* L’IEC incorpora quatre nous membres a la Secció Històrico-Arqueològica

* L’enginyera Alícia Casals, nova presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* Andreu Palou Oliver, Ametller Origen i Borges Agricultural & Industrial Edible Oils, premiats pel CCNIEC

* Carme Torras parla dels avenços en la investigació tecnocientífica en el seu discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Els experts parlen de l’avaluació i de la gestió del risc a la cadena alimentària

* Jürgen Erfurt, de la Universitat de Frankfurt, exposa quina és la situació lingüística al Quebec

* L’Any Pompeu Fabra clou amb un acte al Teatre Nacional de Catalunya

* L’inventari i la catalogació del Fons Eduard Artells, consultables al web de l’IEC

* Es lliura el guardó de la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès a treballs d’onomàstica

* Trobada a l’IEC del doctor Steve Carpenter, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2018, amb un grup d’estudiants

* Bioinformàtica i genòmica, protagonistes d’una jornada a Barcelona


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa