Número 213
octubre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Una ortografia adaptada als nous temps

El 24 d’octubre, el Ple de l’IEC va ratificar, per consens, la nova versió de l’Ortografia catalana, que es va presentar l’endemà als mitjans de comunicació en una conferència de premsa en la qual van intervenir el president de l’IEC, Joandomènec Ros; la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, i el coordinador del grup de treball de l’Ortografia, Vicent Pitarch. El tresorer de la Secció Filològica, Màrius Serra, i la membre del grup de treball de l’Ortografia Mila Segarra, també van fer-hi intervencions puntuals. 

La nova versió de l’Ortografia «no és una reforma ortogràfica, sinó una modernització de la reforma ortogràfica», tal com es va assenyalar en la conferència de premsa, i és fruit d’una «feina seriosa, responsable i feta amb cura» duta a terme en més de tres anys de treball, durant els quals hi ha hagut cinquanta-set reunions del grup de treball i quinze discussions en el Ple de la Secció Filològica.

Amb relació a la proposta d’Ortografia que es va presentar en la sessió plenària de l’IEC del 29 de setembre, en la versió final s’han introduït dos canvis: d’una banda, no s’elimina l’accent diacrític del monosíl·lab sòl/sol ―d’aquesta manera, la llista de mots amb accent diacrític passa a ser de quinze, i no de catorze, tal com s’havia proposat inicialment―; i, de l’altra, atenent a raons etimològiques, el mot erumpent no s’escriu amb rr, sinó que manté la grafia amb una r, contràriament al que s’havia recollit en un inici. A més, es reforça el caràcter facultatiu del diacrític en els casos que el context ho faci imprescindible.

Tal com s’ha dit, la proposta d’Ortografia es va presentar en la sessió plenària de l’IEC del 29 de setembre; des d’aquell dia fins dimecres passat, 19 d’octubre, els membres del Ple de l’IEC van poder fer arribar els seus dubtes i comentaris al grup de treball de l’Ortografia de la Secció Filològica, que els va valorar, i als quals va donar resposta individualment per correu electrònic i de manera conjunta en la sessió plenària del 24 d’octubre.

Per què una nova versió de l’Ortografia?
Entre les raons fonamentals per a elaborar una nova Ortografia hi ha la revisió dels aspectes que havien estat qüestionats i la dispersió de materials que conformen la normativa ortogràfica vigent. Així, s’han aplegat en un sol tractat l’ortografia fundacional, les rectificacions que hi va fer el mateix Pompeu Fabra, els retocs introduïts després de Fabra i els acords ortogràfics presos per la Secció Filològica d’ençà del 1984.

Publicació i període d’implantació
A partir del 25 d’octubre, el text de l’Ortografia catalana es pot consultar i descarregar des de la pàgina web de l’IEC. El text encara està pendent del procés final de supervisió i edició, i la publicació es farà el 2017. La implantació dels canvis plantejats per la nova normativa ortogràfica es farà al llarg d’un període de quatre anys, a fi que es vagin coneixent i integrant progressivament, d’acord amb les administracions i els diferents àmbits professionals, especialment amb el món educatiu i editorial, que tenen la responsabilitat de difondre’ls i fer-los efectius.

Una acadèmia oberta a la societat
El mes de juny del 2015, la Secció Filològica va posar en marxa el projecte L’Acadèmia Oberta. Es tracta d’una plataforma de diàleg que té l’objectiu d’establir una connexió permanent i un diàleg continuat amb els col·lectius professionals de la llengua de tot el territori catalanoparlant que treballen en l’àmbit de la creació, l’educació i la divulgació. D’aquesta manera, es vol facilitar la implicació dels ensenyants, dels responsables lingüístics dels mitjans de comunicació i dels escriptors, correctors i traductors en el procés d’estandardització de la llengua, ja que aquests tres col·lectius són clau en la difusió de la llengua normativa i, alhora, una font d’informació molt important que pot orientar els treballs normatius.

Consulteu els canvis més significatius de la nova versió de l’Ortografia

Notícies

* Una ortografia adaptada als nous temps

* L'IEC inaugura el curs interacadèmic i el curs de l’IEC 2016-2017

* S’assenten les bases per a crear una xarxa d’àrees marítimes protegides dels territoris de llengua i cultura catalanes

* L’IEC signa un conveni de col·laboració amb la Societat d’Onomàstica

* La Secció Filològica celebra a l’Hospitalet de Llobregat el ple i dues sessions sobre la llengua i la literatura al municipi

* El Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials viatja a Menorca per analitzar-ne els aspectes socials, culturals i polítics

* La figura de Ferran II i la Corona d'Aragó s'analitzen en un congrés a l'IEC

* «Percepció i identificació dels catalans a l’edat mitjana», discurs de presentació de Flocel Sabaté com a membre numerari de l’IEC

* José María Murià: «La identitat catalana és una realitat complexa que abasta moltes maneres de ser»

* Són viables els objectius de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle fixats per l’Acord de París?

* En quins contextos s’usa aquest mot?

* La bellesa del cervell, en una exposició al claustre de l’IEC

* Joan Veny, investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears

* La innovació educativa i el sistema pedagògic inaugura el curs de la SCP


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa