Número 213
octubre 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La figura de Ferran II i la Corona d'Aragó s'analitzen en un congrés a l'IEC

Coincidint amb el cinc-centè aniversari de la mort de Ferran II a Madrigalejo, Càceres, el 23 de gener de 1516, l’IEC va celebrar, els dies 26, 27 i 28 d’octubre, el congrés «Ferran II i la Corona d’Aragó». Es tracta de l’únic congrés de tot l’Estat que, en aquest any commemoratiu, s'ha centrat exclusivament en la figura del darrer rei de la Corona aragonesa, des de final del segle XV fins als primers anys del segle XVI.

Coordinat per l’historiador Ernest Belenguer, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, el congrésva tractar sobre la Corona d’Aragó durant el regnat de Ferran II des de diverses perspectives ―econòmica, social, religiosa, cultural, institucional i política exterior―, a càrrec d’especialistes provinents de València, les Illes Balears, Castella-la Manxa, Aragó, Brescia (Itàlia), i Catalunya.

En l’apartat econòmic, Antoni Furió, de la Universitat de València (UV), va establir una comparació entre la Corona d’Aragó i Castella, sobre la qual Ferran II també va regnar amb el nom de Ferran V el Catòlic, juntament amb la seva esposa, Isabel I de Castella. Furió va revelar, per primera vegada en aquest congrés, que els impostos a la Corona d’Aragó eren elevats, semblants als de Castella, el contrari del que s’havia pensat fins ara.

En política exterior, el congrés va abordar, entre altres qüestions, la forta relació entre Ferran II i els Borja, coneguts com «els catalans de Roma», especialment amb el Papa Alexandre VI coincidint amb les guerres italianes, en una ponència a càrrec de José M. Cruselles, de la UV.

Pel que fa a la religiositat i les minories religioses, Mateu Colom, de la Universitat de les Illes Balears, va parlar de la Inquisició, que Ferran II va portar a la Corona d’Aragó des de Castella per utilitzar tota la potència d’aquesta institució al servei de la Corona.
A més d’aquestes qüestions, el congrés en va tractar moltes d’altres centrades en el regnat de Ferran II i relacionades amb la justícia, els remences, les Diputacions del General, o les llengües i la cultura, per citar-ne algunes.

L’organització va ser a càrrec de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Molins de Rei, el Grup d’Estudis d’Història del Mediterrani Occidental, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals Espai, Poder i Cultura.

Podeu consultar el programa sencer i més detalls del congrés en aquest enllaç.

Notícies

* Una ortografia adaptada als nous temps

* L'IEC inaugura el curs interacadèmic i el curs de l’IEC 2016-2017

* S’assenten les bases per a crear una xarxa d’àrees marítimes protegides dels territoris de llengua i cultura catalanes

* L’IEC signa un conveni de col·laboració amb la Societat d’Onomàstica

* La Secció Filològica celebra a l’Hospitalet de Llobregat el ple i dues sessions sobre la llengua i la literatura al municipi

* El Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials viatja a Menorca per analitzar-ne els aspectes socials, culturals i polítics

* La figura de Ferran II i la Corona d'Aragó s'analitzen en un congrés a l'IEC

* «Percepció i identificació dels catalans a l’edat mitjana», discurs de presentació de Flocel Sabaté com a membre numerari de l’IEC

* José María Murià: «La identitat catalana és una realitat complexa que abasta moltes maneres de ser»

* Són viables els objectius de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle fixats per l’Acord de París?

* En quins contextos s’usa aquest mot?

* La bellesa del cervell, en una exposició al claustre de l’IEC

* Joan Veny, investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears

* La innovació educativa i el sistema pedagògic inaugura el curs de la SCP


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa