En l’obertura, la presidenta de la Secció, Maria Corominas, va assenyalar que la sessió tenia com a objectiu conèixer de la mà d’experts del territori la situació, els principals desafiaments i les previsions de futur de Menorca. Corominas també va anunciar que es preveu publicar les ponències, conjuntament amb l’IME.
El president del Consell Científic de l’IME, Miquel Àngel Limón, va donar la benvinguda als participants i va valorar positivament la iniciativa de la sessió, que Fina Salord, coordinadora científica de l’IME, va situar en la línia de col·laboracions que aquest institut manté de fa anys amb l’IEC. En aquest cas, es tracta de la primera acció que es realitza amb la SFCS.
Els treballs acadèmics es van centrar en quatre ponències: «L’educació a Menorca», a càrrec de Pau Salort, membre de l’IME, i Mar Lluch, vicepresidenta del Consell Escolar de Menorca; «Llengua i cultura a la Menorca del segle XXI: una navegació atzarosa», de Joan F. López Casasnovas, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC; «D’on ve i cap a on va l’economia de Menorca», d’Alfons Méndez, cap de la Secció de Ciències Socials de l’IME, i «La societat menorquina: un procés de reestructuració», de Jaume Mascaró, membre del Consell Científic de l’IME.
La vintena de membres de la SFCS que van viatjar a Menorca van participar activament en els debats, que van ser moderats per Josep M. Panareda i Maria Dolors Garcia Ramon, integrants del Consell de Govern de la SFCS; van conèixer de primera mà els principals actius i reptes de Menorca, i van valorar molt positivament les sessions.
El programa d’activitats es va completar amb una visita a Ciutadella, guiada pel president del Consell Científic de l’IME, Miquel Àngel Limón; una visita al poblat talaiòtic Torre d’en Galmés, i una visita a l’exposició «30 anys de l’IME», presentada per l’expresident del Consell Científic de l’IME Jaume Mascaró.
Aquesta sessió s’inscriu en la línia que la SFCS ha anat fent en llocs diversos (Andorra, Girona, Perpinyà, Palma, València, l’Alguer, Tortosa...), sempre amb la finalitat de conèixer la situació sobre el terreny i amb experts del territori. |