Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat, editat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional, presenta la riquesa vinícola i terrissera de la vall del Baix Llobregat, que en l’antiguitat formava part de l’ager Barcinonensis. José Remesal Rodríguez, catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona, va ser l'encarregat de presentar l’obra el 20 de febrer, al Museu de Sant Boi de Llobregat, en un acte que va ser presidit per Jaume Bosch, alcalde de Sant Boi de Llobregat.
A més de presentar la riquesa vinícola que comportava la fàbrica dels envasos corresponents a la fèrtil vall del Baix Llobregat, el llibre inclou un estudi en cinc capítols de les terrisseries dels diferents jaciments amb una valoració de les diverses intervencions arqueològiques i una bona documentació gràfica. També es caracteritzen arqueomètricament les àmfores produïdes al territori. El gruix del volum l’ocupa el corpus epigràfic dels diferents segells. |
L’estudi dels materials aplegats en aquest volum demostra que la producció terrissera va començar prop del delta del Llobregat, on es van constituir àmplies zones industrials per a envasar grans quantitats de vi. Quan al final del segle I aC es va fundar la nova colònia de Barcino, es van crear noves terrisseries amb la finalitat de transportat el vi produït en els dominis de les villae romanes de la conca del Llobregat.
|
|