Els beneficis per a la salut atribuïts a la fruita seca són el tema central del discurs «Efectes sobre la salut d’un concentrat de nutrients encapsulat d’una manera natural i consumit per l’home des de temps ancestrals», que Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Rovira i Virgili i cap clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, va pronunciar el 10 de febrer com a nou membre de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC. En la seva intervenció, l’expert en nutrició va procurar trencar el mite que la fruita seca ―que forma part de la nostra alimentació des de temps molt remots― engreixa o pot ser perjudicial per als diabètics o per a les persones amb el colesterol alt, com es pensava fins fa uns quants anys. De fet, els estudis epidemiològics i d’intervenció clínica demostren que la fruita seca té un efecte protector en diferents factors de risc cardiometabòlic, entre altres beneficis per a la salut. |
Jordi Salas-Salvadó és director del Grup de Recerca Consolidat Nutrició, Alimentació, Creixement i Salut Mental, membre del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, director del Centre Català de la Nutrició de l’IEC i president de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD). És autor de més de dos-cents articles originals en revistes nacionals i internacionals i ha rebut diversos premis pel que fa a la recerca, entre els quals destaquen Joves Excel·lents de Catalunya, en la categoria d’innovació mèdica; el Premi Josep Trueta Raspall de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya; el Premi Fundació Agrupació Mútua a la recerca en el camp de la tercera edat; el Premi Danone a la trajectòria científica; el Premi Sagessa a la recerca bàsica i clínica, i el Premi Fundación SEEEN a la recerca en factors de risc cardiovascular. |
|