Número 184
febrer 2014

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Societat catalana 2013 s’endinsa en l’anàlisi dels moviments socials com a reacció a la situació econòmica i política actual

«La distància creixent entre ciutadans i polítics, l’extensió de la corrupció, la progressiva desafecció dels catalans que s’ha anat traduint en una afirmació prou massiva en favor del dret de decidir i d’una potencial independència, la consciència que l’Estat espanyol s’enfonsa, el nombre creixent de persones i moviments que comparteixen la insubmissió civil, fiscal, social, cultural, la força dels moviments socials... són signes comprovables d’uns canvis en profunditat.» Aquesta és la situació que el sociòleg Jordi Estivill descriu en la introducció de l’anuari Societat Catalana 2013, que publica l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, amb l’objectiu de reflexionar sobre la realitat social i política del país. Societat Catalana 2013 es va presentar a l’IEC el 14 de febrer en un acte en què van intervenir Jordi Estivill, coordinador de l’estudi, i Andreu Missé, periodista i director de la revista Alternativas Económicas, i que va ser moderat per Josep M. Rotger, president de l’ACS.

Societat Catalana 2013 s’endinsa en l’anàlisi dels moviments socials que s’han anat consolidant en els darrers anys, i ho fa a partir de les reflexions de diferents autors, molts d’ells implicats també activament en els moviments, les manifestacions i les problemàtiques que analitzen. Com destaca Jordi Estivill, «es pot suggerir que la majoria dels nostres conciutadans continuen en una indignació que cerca canals d’expressió. Molts s’organitzen i cada cop són més els que es revolten davant d’una degradació de les seves condicions de vida i de treball i dels serveis públics». Estivill planteja la hipòtesi que l’any 2012 no s’inicia solament una època de canvis, sinó que potser aquests assenyalen un canvi d’època.

Contingut

El primer capítol està signat per Ivan Miró, que treballa a La Ciutat Invisible i és autor de diferents llibres sobre l’estructura urbana, els moviments socials i el cooperativisme, i examina com s’han originat i han confluït un conjunt de causes populars, quines formes autònomes d’organització i de lluita han adoptat i com s’ha inaugurat un nou cicle de desobediència civil activa.

L’activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, és l’autora del segon capítol, en què analitza com la lluita contra els desnonaments ha plantejat que a partir d’una reivindicació concreta és possible obtenir avenços substantius, superar possibles corporativismes i connectar amb el conjunt de la ciutadania sobre qüestions d’interès general.

Joan Cortines, sociòleg que treballa al Centre de Recerques Sociològiques i Polítiques de París, examina com les rendes mínimes estan funcionant a Catalunya i quin paper tenen en la protecció social; l’antropòleg Bienve Moya tracta sobre la cultura popular i de l’efecte que tenen les normatives limitadores i la incursió comercial en les activitats artístiques. El sociòleg Josep Maria Roselló reflexiona al voltant del naturisme i de com es passa d’un plantejament de transformació social a la defensa de la peculiaritat. Finalment, Dominique Sistach, professor de la Universitat de Perpinyà i membre del Centre Nacional de Recerca Científica, publica l’article «Perpinyà a la catalana: el vot al Front Nacional i les seves crisis identitàries».
 

Article de Jordi Estivill, L'anuari Societat catalana ja té set anys

 Recull de premsa

Notícies

* Els mitjans de comunicació, al servei de la democràcia?

* Societat catalana 2013 s’endinsa en l’anàlisi dels moviments socials com a reacció a la situació econòmica i política actual

* Jordi Salas-Salvadó pronuncia el discurs de recepció com a membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Els historiadors analitzen la Guerra de Successió a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans

* Es reedita Costums sobre termenals, camins i aigües, publicat el 1921 per l’Oficina d’Estudis Jurídics de la Mancomunitat

* La Poesia completa de Rafael Caria, el primer membre alguerès de l’Institut, es presenta a l’IEC

* Es lliuren els premis de l’Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Es presenta el llibre Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat

* Un congrés analitza a Cervera la realitat als territoris de parla catalana després dels decrets de Nova Planta


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa