«Siats de natura d’anguila»: Bernat Metge i Barcelona és el títol de l’itinerari literari autoguiat que ha editat la Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari ―de què és directora Mariàngela Vilallonga, membre de la Secció Filològica de l’IEC. L’itinerari es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans el 9 de desembre passat, i l’acte va servir també per a cloure la commemoració dels sis-cents anys del naixement de Bernat Metge, de la qual Vilallonga ha estat comissària.
L’itinerari, que es presenta en un llibret de seixanta pàgines il·lustrat amb mapes i fotografies, combina textos de l’època de l’autor de Lo somni, coneixements de les circumstàncies històriques i itineraris pels carrers i espais de la ciutat antiga de Barcelona, on van ser imaginades i escrites les obres de Bernat Metge i on, si més no en part, tenen lloc. Tal com s’afirma en la presentació de l’itinerari, els textos de Metge, «llegits resseguint els carrers de la Barcelona antiga, permeten viatjar en el temps i submergir-se en un moment fascinant de la història de Catalunya». |
Atès que Bernat Metge dialoga amb la literatura i el món del seu temps, la proposta d’itinerari inclou textos literaris d’altres autors contemporanis, com són Vicent Ferrer o Francesc Eiximenis, i d’autors lleugerament posteriors, com Joanot Martorell. A més, incorpora textos no literaris, com ara processos judicials o cartes dictades pel rei, algunes de les quals van ser redactades per Bernat Metge. Tots els textos s’ofereixen en la versió original, si bé se n’ha regularitzat l’ortografia i s’hi ha afegit notes lingüístiques.
|
|