En l’actual context mediàtic digital, quines relacions comunicatives s’estableixen entre els moviments socials i els mitjans de comunicació? La Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC, va voler contribuir a la reflexió i el debat al voltant d’aquesta qüestió amb la conferència «Moviments socials i la comunicació: lideratges, discursos i mitjans», que es va celebrar a l’IEC el 9 desembre passat i que va servir per a inaugurar el curs 2013-2014 de la Societat Catalana de Comunicació. En l’acte, moderat per Toni Aira, periodista i professor de la Universitat Pompeu Fabra, hi van intervenir Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. |
En els seus parlaments, les dues ponents van ressaltar que a Catalunya «tenim mitjans molt més plurals que a la resta de l’Estat» i, en aquest sentit, Forcadell va explicar que mai no ha estat convidada per cap televisió d’abast estatal a participar en cap tertúlia o entrevista. Segons ella, «la major part dels mitjans de comunicació espanyols no reflecteixen el que pensa la població, i malgrat que el culpable de la catalanofòbia és l’Estat, els mitjans de comunicació són els que l’atien, atès que en són vehiculadors».
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana va destacar, com a gran avenç en els mitjans de comunicació, l’aparició dels mitjans digitals, especialment les xarxes socials, sense les quals ―va dir― no s’hauria pogut fer la Via Catalana. Per a Casals ha estat clau l’aparició de nous mitjans de premsa escrita en llengua catalana.
El vídeo de l'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC |
|