Joan Ramon Rovira va ser l’encarregat d’obrir l’acte i va destacar que Reventós i Puigjaner és capaç de fer la distinció subtil, argumentada de forma profunda i aclaridora, entre descarbonització i sostenibilitat.
La presentació del ponent va ser a càrrec del president del grup de treball d’economia ecològica i política ambiental Joan Martínez Aliaga i després va ser el torn de Francesc Reventós i Puigjaner, que va iniciar el seu discurs
Aquest acte, tal i com va apuntar Reventós i Puigjaner, era una simbiosi entre una presentació del seu llibre i una conferència sobre el tema del llibre. I el llibre en qüestió, sota el títol «Transició energètica: Què és urgent?, què és important?», tracta sobre la problemàtica energètica, que és damunt la taula, i la necessitat d’una aproximació multidisciplinària que permeti abordar-la tenint en compte la seva dimensió mundial. Per parlar d’energia, a més de conèixer la tecnologia, hem de tenir molt present la ciutadania, fer un esforç humà i científic per tal d’entendre què ens demana i actuar en conseqüència.
Reventós i Puigjaner va iniciar el seu discurs afirmant que aquest «no és un llibre de ciència sinó un llibre d’un científic que acaba fent una crida a d’altres científics». Per produir pensament energètic necessitem experts en economia, gestió, climatologia, sociologia, sostenibilitat... i també en tecnologia energètica. L’entrellat de les interaccions entre experts d’especialitat diversa en general ja és complex i, en aquest cas potser més encara.
Reventós i Puigjaner va incidir en el fet que els objectius ecològics són dos: «descarbonitzar i assolir la sostenibilitat. La primera és alliberar l’atmosfera d’anhídrid carbònic i la segona és assolir la sostenibilitat aconseguint la compatibilitat del ritme de vida per respectar els ecosistemes i la durabilitat del planeta.»
El doctor també va posar èmfasi en què «si no aturem l’escalfament anem cap a una situació catastròfica. I que vivim en un planeta finit. És un sistema obert des del punt de vista energètic però tancat des del punt de vista de materials. L’energia entra de forma noble i surt de forma degradada però els materials són el que són. Es van consumint i no es reposen. I hem de ser cauts. Des del punt de vista d’energia, gastar només el que entri.»
L’objectiu de la proposta de Reventós i Puigjaner és que en un futur proper tota la producció energètica sigui renovable. «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el tot renovable.»
La seva conferència, doncs, es va centrar en la reconducció de la utilització dels fòssils, la creació d’infraestructures energètiques renovables i eficients, els acords de sobrietat, i el rol de les centrals nuclears.
Finalment es va obrir un debat entre tots els assistents. |