Número 264
gener 2022
ISSN 2013-4630
Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrŕnia: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

Dilluns 24 de gener va tenir lloc de manera virtual la conferència La sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània, que va anar a càrrec de José Luis Sánchez Lizaso, catedràtic de la Universitat d’Alacant, president del Fòrum Científic per a la Pesca Espanyola a la Mediterrània, membre del Consell Científic del Comitè Espanyol del Programa MaB i director científic del Màster en gestió pesquera sostenible. Sánchez Lizaso ha orientat la seva recerca a l’estudi dels ecosistemes marins, a l’impacte que hi tenen les activitats humanes i a la gestió dels recursos vius marins. A més, ha assessorat nombroses entitats i empreses sobre la reducció dels efectes de les activitats humanes en els ecosistemes marins i la gestió sostenible dels recursos.

Van iniciar l’acte Abel Mariné i Jordi Lleonart, coordinadors del cicle Tema de l’any de la Secció de Ciències Biològiques, que enguany se centra en la «Producció d’aliments i sostenibilitat» i que comença amb aquesta conferència.

Mariné va afirmar que aquest tema de l’any té relació amb un tema anterior, que és el canvi climàtic. «Tots els problemes actuals i les perspectives de sostenibilitat són de gran abast, interdisciplinaris, multidisciplinaris, i van molt més enllà de la producció d’aliments. Hi ha implicacions socials, econòmiques, ecològiques, psicològiques i culturals. A les xerrades ens centrarem en els aspectes biològics, que són els que interessen la nostra Secció, i que tenen a veure amb la producció d’aliments.»

Mariné també va incidir en el fet que la població mundial creix, que s’agrupa al voltant de les grans ciutats i que envelleix. «Això ens enfronta al problema etern i creixent de la insuficient disponibilitat d’aliments i la fam» i al fet que la sostenibilitat «no és un problema llunyà, perquè té a veure amb el malbaratament, la contaminació ambiental i la fam, no del tercer món sinó del quart, el del nostre entorn».

Mariné va acabar la seva introducció explicant que aquesta és la primera de les tres conferències que es faran sobre els tres grans àmbits de la producció d’aliments: la pesca, l’agricultura i la ramaderia. 

Jordi Lleonart va presentar el Dr. José Luis Sánchez Lizaso i li va donar la paraula. Sánchez Lizaso va començar el seu discurs exposant que la pesca és una activitat molt antiga a la Mediterrània, que ha estat fonamental en l’expansió de les poblacions humanes i que ha contribuït a la nostra identitat i a la cultura dels pobles riberencs de la Mediterrània. També va destacar que la Mediterrània és un «punt calent de biodiversitat que no arriba a un 1 % de la superfície mundial, és un mar per a turistes i no per a pescadors, amb una producció limitada».

També va destacar el fet que hi ha captures escasses i preus relativament alts, a més d’una baixa productivitat, i que una plataforma continental estreta limita la productivitat de les pesqueries.

Sánchez Lizaso va remarcar el fet que els darrers anys «tant les captures com la flota estan disminuint d’una manera gradual; la davallada en la captura de sardines és el que provoca la davallada general». També va parlar sobre sostenibilitat a la pesca i va afirmar que «la sobrepesca a la Mediterrània no ve d’ara: per exemple, l’esturió era molt valorat a l’edat mitjana i avui hi està extingit».

Finalment va ser el torn de les preguntes dels assistents.

El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energčtica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»

Dimarts 25 de gener va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC la conferència «Transició energètica: Què és urgent?, què és important?», organitzada per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC. La conferència va ser a càrrec de Francesc Reventós i Puigjaner, doctor enginyer per l’Institut Politècnic de Grenoble i professor de física i tecnologia nuclear a la UPC. 

Joan Ramon Rovira va ser l’encarregat d’obrir l’acte i va destacar que Reventós i Puigjaner és capaç de fer la distinció subtil, argumentada de forma profunda i aclaridora, entre descarbonització i sostenibilitat.

La presentació del ponent va ser a càrrec del president del grup de treball d’economia ecològica i política ambiental Joan Martínez Aliaga i després va ser el torn de Francesc Reventós i Puigjaner, que va iniciar el seu discurs 

Aquest acte, tal i com va apuntar Reventós i Puigjaner, era una simbiosi entre una presentació del seu llibre i una conferència sobre el tema del llibre. I el llibre en qüestió, sota el títol «Transició energètica: Què és urgent?, què és important?», tracta sobre la problemàtica energètica, que és damunt la taula, i la necessitat d’una aproximació multidisciplinària que permeti abordar-la tenint en compte la seva dimensió mundial. Per parlar d’energia, a més de conèixer la tecnologia, hem de tenir molt present la ciutadania, fer un esforç humà i científic per tal d’entendre què ens demana i actuar en conseqüència. 

Reventós i Puigjaner va iniciar el seu discurs afirmant que aquest «no és un llibre de ciència sinó un llibre d’un científic que acaba fent una crida a d’altres científics». Per produir pensament energètic necessitem experts en economia, gestió, climatologia, sociologia, sostenibilitat... i també en tecnologia energètica. L’entrellat de les interaccions entre experts d’especialitat diversa en general ja és complex i, en aquest cas potser més encara. 

Reventós i Puigjaner va incidir en el fet que els objectius ecològics són dos: «descarbonitzar i assolir la sostenibilitat. La primera és alliberar l’atmosfera d’anhídrid carbònic i la segona és assolir la sostenibilitat aconseguint la compatibilitat del ritme de vida per respectar els ecosistemes i la durabilitat del planeta.»

El doctor també va posar èmfasi en què «si no aturem l’escalfament anem cap a una situació catastròfica. I que vivim en un planeta finit. És un sistema obert des del punt de vista energètic però tancat des del punt de vista de materials. L’energia entra de forma noble i surt de forma degradada però els materials són el que són. Es van consumint i no es reposen. I hem de ser cauts. Des del punt de vista d’energia, gastar només el que entri.»

L’objectiu de la proposta de Reventós i Puigjaner és que en un futur proper tota la producció energètica sigui renovable. «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el tot renovable.»

La seva conferència, doncs, es va centrar en la reconducció de la utilització dels fòssils, la creació d’infraestructures energètiques renovables i eficients, els acords de sobrietat, i el rol de les centrals nuclears.

Finalment es va obrir un debat entre tots els assistents.

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catŕleg complet de seqüčncies d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenňmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Catalŕ de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'ŕmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de pončncies

* Enric Banda: «En cičncia, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serŕ el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrŕnia: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energčtica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal