Número 264
gener 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el passat 19 de gener incorporar un nou membre corresponent a la Secció de Ciències i Tecnologia. Es tracta de Josep Canadell Gili, doctor en ecologia terrestre per la Universitat de Barcelona (1995). 

És membre del Grup d’Expertes i Experts en Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Barcelona, que dona suport a la Taula d’Emergència Climàtica; és membre de l’International Advisory Board i del Review Committee del CREAF des de fa quinze anys, i col·labora amb diversos mitjans de comunicació, com ara TV3, La Vanguardia, El Punt Avui i RAC 1, entre d’altres.

Després de dos anys a la Universitat Estatal de San Diego, va treballar com a investigador associat a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, i després va guanyar una plaça com a director científic, a més d’investigador associat, a la Universitat de Stanford. Va ser aleshores quan va assumir un càrrec en el projecte de Canvi Global i Ecosistemes Terrestres (GCTE) del Programa Internacional Geosfera-Biosfera (IGBP), per a coordinar experiments de canvi climàtic arreu del món.

Actualment Josep Canadell és investigador en cap al Centre de Ciències del Clima de la CSIRO, i segueix sent el director executiu del Global Carbon Project, una xarxa mundial de científics que estudia i integra el coneixement sobre gasos amb efecte d’hivernacle per a entendre l’evolució biogeoquímica de la Terra i com gestionar-la per a mitigar el canvi climàtic.

També és capdavanter en el desenvolupament dels balanços globals de CO2, CH4 i N2O i en l’avaluació de les transferències d’aquests gasos entre els ecosistemes terrestres, els oceans i l’atmosfera.

Canadell també ha fet aportacions ecològiques a les ciències del canvi climàtic, incloent-hi descobriments fonamentals sobre la dinàmica de la vegetació a les regions semiàrides i la penetració profunda de les arrels en tots els biomes terrestres, descobriments que han contribuït a modificar la modelització de la biosfera i l’avaluació de la influència de la vegetació en el clima.

Josep Canadell ha estat membre del Panell Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides durant els darrers quinze anys, i també contribueix regularment a avaluacions científiques per a l’Organització Meteorològica Mundial (WMO). La CSIRO li concedí l’any 2014 el Newton Turner Career Award, la finalitat del qual és impulsar les carreres científiques d’investigadors sèniors excepcionals d’aquesta organització. Canadell també és membre de l’American Geophysical Union (AGU).

Pel que fa a la seva producció científica, Canadell ha publicat més de dos-cents quaranta treballs de recerca amb setanta-quatre mil cites i té un índex h de 105, segons Google Scholar (GS). Els seus articles s’han publicat a les millors revistes científiques del món, com ara Nature, Nature Climate Change, Nature Geoscience, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) o Science, entre altres. És autor de setze publicacions amb més de mil cites cadascuna (GS). També ha publicat i editat catorze llibres i números especials de revistes científiques.

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenòmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'àmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de ponències

* Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa