Número 264
gener 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

 Enric Banda, president del Consell Assessor del Ministeri espanyol de Ciència i Innovació del govern espanyol, va oferir dijous 27 de gener la conferència «El futur passa per la ciència, la tecnologia i la innovació. El marc europeu». L’acte es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i forma part del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

El conferenciant es va referir al sistema de ciència, tecnologia i innovació (CTI) com un engranatge que només pot funcionar si els components essencials ho fan, i va subratllar que la recerca i la transferència de coneixement en són baules fonamentals. Per a ell, actualment és en la innovació on cal parar més atenció: «És el moment en què tota la recerca que es fa en universitats i centres específics es trasllada al mercat i es converteix en un producte objecte de demanda.» En aquest sentit, es va mostrar convençut que cal professionalitzar la transferència de coneixement, potenciar intermediaris forts.

Banda va dibuixar un mapa econòmic del món en què la Xina i els Estats Units són els líders, i on Europa parteix, actualment, d’una situació vulnerable: «Europa ha estat hibernant durant dècades i es mostra dèbil i dubtosa davant els seus competidors. La pandèmia, però, potser l’ha fet despertar.» El conferenciant va esmentar algunes de les eines que poden portar el Vell Continent a una millor posició: «Els fons Next Generation EU, l’Horitzó Europa, la revitalització de l’Espai Europeu de Recerca (ERA), el plantejament de la indústria 5.0 i el compromís dels estats són una oportunitat única.» Per a ell, Europa ha de competir «en valor, no pas en preu», i ha de tenir molt clar que «en ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent».

Banda considera que per a la revitalització europea cal que les accions que s’emprenguin engresquin el sector públic, el privat i la població i va posar com a exemple tota aquella recerca que es fa vinculada al càncer o al canvi climàtic, temes que interessen a tothom. També va subratllar que la inversió pública resultarà fonamental: «El sector públic no hauria de perdre el lideratge en sectors estratègics. Ha d’ajudar les empreses a innovar, però no grans corporacions, sinó petites i mitjanes empreses.»

La conferència , que es va poder seguir en format presencial i telemàtic, la va organitzar la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenòmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'àmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de ponències

* Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa