Número 264
gener 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

El projecte The Earth BioGenome Project (EBP), amb què es pretén obtenir la seqüència del genoma de les plantes, animals, fongs i formes de vida microbiana de la Terra, té per objectiu seqüenciar aquest any 3.000 genomes. El projecte té el suport d’equips interdisciplinaris de tot el món, i inclou una iniciativa impulsada, entre altres, per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i dues de les seves societats filials: la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

 

The Earth BioGenome Project (EBP), iniciat el novembre de 2018, és un dels projectes científics actuals més importants. El seu objectiu és proporcionar un catàleg complet de seqüències d'ADN d’1,8 milions d'espècies de plantes, animals i fongs, així com d'eucariotes unicel·lulars.

Es preveu que la Terra perdi el 50 % de la seva biodiversitat a finals d'aquest segle si no es duu a terme cap acció per frenar el canvi climàtic i protegir la salut dels ecosistemes globals. La creació d'una biblioteca digital de seqüències d'ADN per a tota la vida eucariota coneguda pot ajudar a generar eines efectives per prevenir la pèrdua de biodiversitat i la propagació de patògens, controlar i protegir els ecosistemes, i millorar els serveis dels ecosistemes.

Després d’una fase pilot, el projecte entra en una etapa de producció a gran escala. L’estat de la recerca es presenta aquesta setmana en una col·lecció d’articles que es publiquen a la revista científica de l’Acadèmia Nacional de les Ciències dels EUA, Proceedings of the National Academies of Science. Els textos descriuen els objectius, els assoliments fins a la data i els pròxims passos de l’EBP.

«Aquests articles capturen l'essència i l'emoció del que constitueix l'esforç coordinat a més gran escala de la història de la biologia», ha afirmat Harris Lewin, president de l’EBP i catedràtic d'evolució i ecologia de la Universitat de Califòrnia, a Davis (UC Davis).

Les seqüències d’ADN dels genomes es poden aplicar «en una àmplia gamma de reptes globals urgents, com ara la prevenció de la pèrdua de biodiversitat i l’adaptació dels cultius alimentaris al canvi climàtic». «El progrés de l'EBP en la seqüenciació de la vida eucariota és humil i inspirador: aconseguir l'objectiu final de seqüenciar tota la vida eucariota sembla ara al nostre abast», ha conclòs Lewin.

 

La participació catalana a l’EBP

L’EBP funciona com una xarxa internacional de xarxes, coordinant nombrosos esforços específics de tàxons o a escala regional i nacional, com ara el Vertebrate Genome Project, el Darwin Tree of Life Project (la Gran Bretanya i Irlanda) i l’European Reference Genome Atlas (Europa). Compta amb 5.000 científics i personal tècnic de 44 institucions membres de 22 països de tots els continents excepte l'Antàrtida i té 49 projectes afiliats.

Un dels primers nodes d’aquesta xarxa, establert l’any 2019, és la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project (CBP), que, impulsada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i dues de les seves societats filials: la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i Andorra Recerca + Innovació, aplega una vintena d’institucions i més de cent científics. La CBP té per objectiu la producció d’un catàleg detallat del genoma de les espècies eucariotes dels territoris de llengua i cultura catalanes.

En aquests moments, l’equip està seqüenciant una cinquantena de genomes, el primer dels quals, el de la baldriga baleàrica, ja ha estat finalitzat. Montserrat Corominas (Universitat de Barcelona), coordinadora de la CBP i membre de l'IEC, avança que «els pròxims reptes de la CBP són aconseguir finançament per accelerar la fase de producció del projecte i obrir-lo a tota la societat».

Notícies

* Enric Pujol: «Soldevila és considerat un dels historiadors més importants de tots els temps»

* El catàleg complet de seqüències d'ADN de la Terra, més a prop de ser una realitat

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora un nou membre

* Enric Pujol: «Hem d'estudiar l'exili antifranquista per mirar d'evitar que aquesta mena de fenòmens no es tornin a repetir»

* La SCE lliura el I Premi Miquel Biada i Bunyol a Santiago Montero i Carles Viader

* El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans

* Les V Jornades «La recerca sociolingüística en l'àmbit de la llengua catalana» reuneixen una setantena d'investigadors i una cinquantena de ponències

* Enric Banda: «En ciència, tecnologia i innovació, el gran camp de batalla serà el talent»

* Sánchez Lizaso, sobre la sostenibilitat de la pesca a la Mediterrània: «És un «punt calent de biodiversitat, un mar per a turistes i no per a pescadors»

* El doctor en enginyeria Francesc Reventós i Puigjaner parla sobre transició energètica a l'IEC: «Primer hem de descarbonitzar i després culminar el futur renovable»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa