Van iniciar l’acte Abel Mariné i Jordi Lleonart, coordinadors del cicle Tema de l’any de la Secció de Ciències Biològiques, que enguany se centra en la «Producció d’aliments i sostenibilitat» i que comença amb aquesta conferència.
Mariné va afirmar que aquest tema de l’any té relació amb un tema anterior, que és el canvi climàtic. «Tots els problemes actuals i les perspectives de sostenibilitat són de gran abast, interdisciplinaris, multidisciplinaris, i van molt més enllà de la producció d’aliments. Hi ha implicacions socials, econòmiques, ecològiques, psicològiques i culturals. A les xerrades ens centrarem en els aspectes biològics, que són els que interessen la nostra Secció, i que tenen a veure amb la producció d’aliments.»
Mariné també va incidir en el fet que la població mundial creix, que s’agrupa al voltant de les grans ciutats i que envelleix. «Això ens enfronta al problema etern i creixent de la insuficient disponibilitat d’aliments i la fam» i al fet que la sostenibilitat «no és un problema llunyà, perquè té a veure amb el malbaratament, la contaminació ambiental i la fam, no del tercer món sinó del quart, el del nostre entorn».
Mariné va acabar la seva introducció explicant que aquesta és la primera de les tres conferències que es faran sobre els tres grans àmbits de la producció d’aliments: la pesca, l’agricultura i la ramaderia.
Jordi Lleonart va presentar el Dr. José Luis Sánchez Lizaso i li va donar la paraula. Sánchez Lizaso va començar el seu discurs exposant que la pesca és una activitat molt antiga a la Mediterrània, que ha estat fonamental en l’expansió de les poblacions humanes i que ha contribuït a la nostra identitat i a la cultura dels pobles riberencs de la Mediterrània. També va destacar que la Mediterrània és un «punt calent de biodiversitat que no arriba a un 1 % de la superfície mundial, és un mar per a turistes i no per a pescadors, amb una producció limitada».
També va destacar el fet que hi ha captures escasses i preus relativament alts, a més d’una baixa productivitat, i que una plataforma continental estreta limita la productivitat de les pesqueries.
Sánchez Lizaso va remarcar el fet que els darrers anys «tant les captures com la flota estan disminuint d’una manera gradual; la davallada en la captura de sardines és el que provoca la davallada general». També va parlar sobre sostenibilitat a la pesca i va afirmar que «la sobrepesca a la Mediterrània no ve d’ara: per exemple, l’esturió era molt valorat a l’edat mitjana i avui hi està extingit».
Finalment va ser el torn de les preguntes dels assistents. |