Partint d’aquesta premissa, l’autora va advertir que la societat és víctima de «la tendència actual a les paraules vanes, buides, que sintonitzen amb els mitjans audiovisuals, mentre el far de la filosofia fa pampallugues, sempre a punt de fondre’s». Segons Rius, vivim neguitejats per la possibilitat que ens afectin virus i catàstrofes de les quals els mitjans digitals d’informació ens informen minut a minut: «Es tracta de notícies de fets reals, però també de notícies de fets estadísticament possibles». Partint de la idea de Hegel segons la qual «la veritat només se’ns ofereix quan la realitat ja està prou madura», el ritme d’aquesta mena d’informacions provoca que «la fruita es podreixi abans de madurar». Per això, va reblar, «els filòsofs amb projecció pública s’estimen més ocupar-se de l’actualitat, allò que per definició no perdura». El fet de posar el focus en l’actualitat, comporta, per a la filòsofa «la instal·lació en la provisionalitat i la pèrdua de rumb», les quals, afegeix, «són el denominador comú en les intencions ideològiques més oposades».
Rius també es va referir a la voluntat d’alguns sectors d’eliminar afirmacions filosòfiques que consideren obsoletes, com els discursos masclistes: «Penso que, en el vessant pedagògic, aquesta censura denota una gran falta de confiança en el tremp intel·lectual dels estudiants. Quin és el problema? És que els estudiants combreguen amb els discursos masclistes tan bon punt hi entren en contacte, en lloc de resistir-s’hi o indignar-se?». Seguint aquest fil argumental, l’autora va defensar que «no hi ha un punt de vista privilegiat que pugui dir que la realitat hauria d’haver estat d’una altra manera, com si s’hagués d’adequar a un guió previ». Ara bé, «això no elimina la necessitat que hi hagi interpretacions diverses». «Si volem ignorar algunes veritats que ja no podem assumir, ens exposem a un perill que no caduca: el del seu retorn, sobretot si les hem deixat en repòs prou temps per reciclar-se», va concloure.
Aquestes són tan sols algunes de les idees que va exposar Rius, en una sessió inaugural que va comptar també amb la presència del president de la SCF, Conrad Vilanou.
|