La Societat Catalana de Física (SCF) de l’Institut d’Estudis Catalans va obrir el curs 2022-2023 amb una conferència titulada Explosions extremament energètiques de l’Univers, impartida per Josep Maria Paredes, catedràtic d’astronomia i astrofísica del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, i investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la mateixa universitat. |
Durant la sessió, el professor Paredes va explicar que gràcies al desenvolupament científic i tecnològic dels darrers segles s’ha pogut observar l’Univers en tot l’espectre electromagnètic: des de les ones de ràdio fins als raigs gamma més energètics. En particular, el conferenciant es va centrar en aquests últims, els raigs gamma, ja que són la darrera finestra explorada de l’espectre electromagnètic i han fet possible poder caracteritzar la física de fenòmens extremament energètics. Tot això ha permès fer grans descobriments de l’Univers en què vivim. Alguns d’aquests estan associats a fenòmens energètics, com els esclats dels raigs gamma (GRB) o l’emissió de raigs gamma de molt alta energia detectats recentment d’una nova recurrent a la nostra galàxia.
Partint d’aquestes premisses, Josep Maria Paredes va fer una introducció als processos astrofísics que tenen lloc en aquest tipus d’objectes i va explicar quins són els resultats més rellevants i l’impacte que tenen en la comprensió teòrica de l’Univers que es tenia fins aquest moment.
Abans que comencés la conferència, el president de la Societat Catalana de Física, Joan Parellada Sabata, va voler reconèixer i agrair la feina feta per Maria Àngels Garcia Bach, atès que l’acte d’inauguració fou el darrer que va organitzar per a la SCF.
|
|