Algunes branques de la ciència, com les ciències socials —i la sociologia en particular—, tenen dificultats per a avaluar l’impacte social de la recerca. O dit en altres paraules i en forma de pregunta: els diners públics invertits en recerca realment milloren la vida de les persones?
El passat dimecres 20 de juliol, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, es va presentar un estudi pioner sobre l’impacte de la sociologia en la millora de la societat catalana. L’estudi ha estat finançat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i elaborat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC. |
Un equip dirigit per Teresa Sordé, doctora en sociologia i presidenta de l’ACS, i Mar Joanpere, professora de la Universitat Rovira i Virgili i vicepresidenta de l’ACS, ha analitzat, a partir d’indicadors i d’una enquesta feta a més de sis-cents sociòlegs, les millores que en els darrers anys ha promogut la sociologia a Catalunya. En concret, s’han fixat en àmbits com la millora dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) del 2030; el lideratge en la reducció de la violència de gènere a les nostres institucions, com les universitats; la reducció de l’absentisme escolar, i la vulnerabilitat de col·lectius, com la comunitat gitana a diferents barris i ciutats de Catalunya.
En l’acte de presentació de l’estudi, hi van intervenir Mar Joanpere i Marta Soler, doctora per la Universitat Harvard i expresidenta de l’Associació Europea de Sociologia. Soler va destacar la importància de la contribució del catedràtic de sociologia de la Universitat de Barcelona Ramon Flecha pel que fa a la definició dels indicadors. Flecha és Premi Catalunya de Sociologia i investigador de referència en temes de violència de gènere i impacte social. És assessor i president del grup creat per la Comissió Europea (CE) per a establir mecanismes d’avaluació en tots els programes de recerca de la CE.
Per la seva banda, Mar Joanpere va subratllar la importància de la recerca per a identificar i abordar la problemàtica de la violència de gènere aïlladora, és a dir, la violència contra les persones que es posicionen o ajuden les víctimes.
Podeu consultar l’estudi sencer en aquest enllaç.
|
|