Número 270
juliol 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Un estudi finançat per l’IEC mesura l’impacte social de la recerca en sociologia

Algunes branques de la ciència, com les ciències socials —i la sociologia en particular—, tenen dificultats per a avaluar l’impacte social de la recerca. O dit en altres paraules i en forma de pregunta: els diners públics invertits en recerca realment milloren la vida de les persones?

El passat dimecres 20 de juliol, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, es va presentar un estudi pioner sobre l’impacte de la sociologia en la millora de la societat catalana. L’estudi ha estat finançat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i elaborat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC. 

Un equip dirigit per Teresa Sordé, doctora en sociologia i presidenta de l’ACS, i Mar Joanpere, professora de la Universitat Rovira i Virgili i vicepresidenta de l’ACS, ha analitzat, a partir d’indicadors i d’una enquesta feta a més de sis-cents sociòlegs, les millores que en els darrers anys ha promogut la sociologia a Catalunya. En concret, s’han fixat en àmbits com la millora dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) del 2030; el lideratge en la reducció de la violència de gènere a les nostres institucions, com les universitats; la reducció de l’absentisme escolar, i la vulnerabilitat de col·lectius, com la comunitat gitana a diferents barris i ciutats de Catalunya.

En l’acte de presentació de l’estudi, hi van intervenir Mar Joanpere i Marta Soler, doctora per la Universitat Harvard i expresidenta de l’Associació Europea de Sociologia. Soler va destacar la importància de la contribució del catedràtic de sociologia de la Universitat de Barcelona Ramon Flecha pel que fa a la definició dels indicadors. Flecha és Premi Catalunya de Sociologia i investigador de referència en temes de violència de gènere i impacte social. És assessor i president del grup creat per la Comissió Europea (CE) per a establir mecanismes d’avaluació en tots els programes de recerca de la CE. 

Per la seva banda, Mar Joanpere va subratllar la importància de la recerca per a identificar i abordar la problemàtica de la violència de gènere aïlladora, és a dir, la violència contra les persones que es posicionen o ajuden les víctimes. 

Podeu consultar l’estudi sencer en aquest enllaç. 

 

Notícies

* La presidenta Cabré presenta les actuacions del primer semestre del 2022 al Ple de l'IEC

* La Societat Catalana de Biologia celebra la setena edició de la Nit de la Biologia

* La Societat Catalana de Comunicació celebra el V Congrés Internacional de Recerca en Comunicació centrat en la transferència del coneixement

* Pacte Nacional per la Llengua: l'IEC avaluarà la qualitat lingüística en diferents àmbits

* Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC, distingida amb la Medalla d'Honor 2022 de la Xarxa Vives d'Universitats

* La presidenta Cabré visita les diputacions catalanes

* L’IEC signa un acord marc amb el Ministeri de Cultura d’Andorra per a reforçar els llaços en matèria de política lingüística i patrimoni cultural

* Ko Tazawa reflexiona sobre les diferències entre el català i el japonès en el Ple de la Secció Filològica

* Un estudi finançat per l’IEC mesura l’impacte social de la recerca en sociologia

* Lluís Torner, físic i membre de l’IEC, guardonat amb la Creu de Sant Jordi

* La comunitat científica catalana que investiga la contaminació per micro- i nanoplàstics es reuneix a l’IEC

* Diversos membres de l’IEC, reconeguts per la seva trajectòria


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa