En primer lloc, Roger Corominas va dirigir-se als membres de l’equip de CATCAR per agrair la feina feta: «Amb projectes de recerca d’aquesta mena, democratitzeu la història.» Així mateix, va mostrar la seva satisfacció pel fet que el Museu Arqueològic de l’Esquerda hagi estat escollit com a seu de l’experiència interactiva de la Catalunya Sud: «Roda de Ter té elements culturals com el jaciment de l’Esquerda, i actes com aquest reafirmen la voluntat del poble de ser coneguts per la cultura.»
Francesc Serra va destacar la importància que un projecte d’aquesta dimensió es desenvolupi a Catalunya: «CATCAR i els seus pergamins ajudaran a posar la llengua al dia.» «Catalunya és un país amb molta història perquè molts historiadors l’han escrita i, també, perquè ha conservat la documentació històrica, cosa que no tothom pot dir», va sentenciar.
L’encarregat d’explicar al públic el funcionament de l’experiència interactiva i la rellevància del projecte va ser Aymat Catafau: «CATCAR no només posa a l’abast una documentació històrica excepcional, sinó que la posa a l’abast d’un públic molt ampli.» De fet, un dels objectius d’aquesta activitat és arribar als més petits: «Hem intentat traduir la documentació carolíngia de manera didàctica i atractiva.» «La proposta incorpora una forma d’interacció molt natural per als infants, i, a més, té una part educativa històrica molt interessant», va afegir. Tal com va avançar Catafau, el joc dins la sala serà sobre un judici a Fonteta l’any 850.
Per acabar, Teresa Cabré va cloure l’acte: «L’IEC aplaudeix obres com aquesta perquè contribueixen a la difusió del coneixement amb un sentit d’adequació segons el públic.» El fet que darrere d’aquest projecte hi hagi una feina d’un centenar d’anys per part de membres de l’IEC, com Ramon d’Abadal, Gaspar Feliu i Josep Maria Salrach, va ser subratllat per la presidenta. «CATCAR ha estat un projecte de cooperació amb altres universitats i institucions i ha pogut gaudir d’una subvenció europea, cosa que el converteix en un projecte europeu», va concloure.
Les experiències immersives
A banda de la proposta per al Museu Arqueològic de l’Esquerda, també s’ha dut a terme una experiència immersiva per a la Catalunya del Nord. Aquesta es troba en un espai important com el Palais des Rois de Majorque, a Perpinyà. Totes dues iniciatives estaran obertes al públic fins al 20 de maig de 2022.
Viu la Catalunya carolíngia respon a un dels objectius del projecte, innovador en l’àmbit del patrimoni immaterial: convertir la documentació que testimonia l’origen de Catalunya en una experiència tangible, didàctica i lúdica, que permeti fer de la història de l’època carolíngia una proposta atractiva i comprensible per a les aules, així com una alternativa d’oci cultural.
Dirigides a un públic escolar i als ciutadans de l’espai transfronterer, es tracta d’una proposta a partir de la fabricació de productes basats en tecnologia avançada. La sala inclou un simulador topogràfic interactiu (sandbox) i una paret interactiva, en la qual un personatge històric demana ajuda als participants.
Podeu veure més fotografies de l'acte aquí. |