Número 266
març 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Eusko Ikaskuntza acull la jornada La Unió Europea davant els conflictes de sobirania: cap a un marc de claredat

El dilluns 21 de març van tenir lloc al Palau Miramar de Donostia-Sant Sebastià, seu d’Eusko Ikaskuntza (Societat d’Estudis Bascos), les jornades La Unió Europea davant els conflictes de sobirania: cap a un marc de claredat, organitzades pels grups parlamentaris europeus GUE/ENGL (The Left in the European Parliament) i RE (Renew Europe) amb Eusko Ikaskuntza com a col·laborador científic. 

Aquestes jornades tenien com a objectiu principal presentar la darrera versió del document de bases per a la resolució de conflictes territorials de sobirania promogut per Eusko Ikaskuntza i l’Institut d’Estudis Catalans i rebre aportacions de la societat civil amb la finalitat de presentar-lo a la Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe). Un document resultant d’un procés col·laboratiu en què han participat més de vuitanta persones expertes en la matèria, reconegudes internacionalment.

Per contextualitzar, comprendre el document de bases per a la resolució de conflictes territorials de sobirania, rebre aportacions i valorar les oportunitats que l’ecosistema de la Unió Europea ofereix per implementar un marc europeu de claredat, la jornada es va estructurar en tres panells amb espais per al diàleg i recollida d’aportacions mitjançant dinàmiques participatives:

1. Gestió democràtica dels conflictes de sobirania en el context estatal, europeu i mundial. Aportacions a la Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe).

Es va reflexionar sobre el context polític actual i la conveniència d’impulsar un marc de claredat com a aportació tant a l’estat de dret europeu com a la resolució de conflictes de sobirania interns als estats des d’una perspectiva acadèmica, amb aportacions teòriques comparades i diàleg sobre l’aportació que la Unió Europea podria fer a la resolució democràtica dels conflictes de sobirania als estats europeus.

2. Cap a un marc de claredat europeu. Continguts del document de bases.

Es van presentar les claus principals del document de bases per a un marc de claredat europeu promogut i treballat per Eusko Ikaskuntza i l’Institut d’Estudis Catalans. Es va obrir un diàleg estructurat participatiu per recollir aportacions i l’accent de la societat civil sobre els aspectes més rellevants del document de bases.

3. Dimensió instrumental: sobre la implementació d’un marc de claredat a les institucions europees.

Es van valorar les oportunitats que l’ecosistema de la Unió Europea ofereix per a la implementació d’un marc europeu de claredat per a la resolució de conflictes territorials.

Després de la contextualització des d’una perspectiva acadèmica, es va obrir el debat amb una taula rodona amb europarlamentaris i europarlamentàries.

Notícies

* L'IEC commemora el Dia Internacional de les Dones de la mà de Diàlegs de Dona

* Francesc Xavier Vila presenta el Pacte Nacional per la Llengua a l'Institut d'Estudis Catalans

* CATCAR inaugura l'experiència interactiva que converteix la documentació històrica en una proposta tangible, didàctica i lúdica

* Eusko Ikaskuntza acull la jornada La Unió Europea davant els conflictes de sobirania: cap a un marc de claredat

* Diversos membres de l'IEC visiten la Sagrada Família

* Més de mil centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* L'IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Segona convocatòria del Reconeixement d'Emplaçaments Històrics Representatius de la Química al territori de parla catalana

* Goenaga: «El capital humà és el que determina el desenvolupament d’una economia a llarg termini»

* Dolors Miquel: «Ara ja no soc poeta; estic fent texts d’altres estils»

* Josep Maria Vegara centra una xerrada sobre l’economia política de Marx


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa