Cabré va destacar que Nadal «va deixar una petjada molt important, va crear escola i va obrir vies de recerca molt innovadores». Va recordar que «va participar en la creació de l’Asociación Española de Historia Económica i del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona i va introduir l’assignatura d’història econòmica a la Universitat de Barcelona». La presidenta també va subratllar la metodologia «convençuda» de Nadal, «basada en el treball d’arxiu, en el rigor de les dades i amb una anàlisi reflexiva, no sempre exempta d’interpretació».
Andreu Domingo, per la seva banda, va avançar que les jornades es van organitzar per parlar de la dimensió humana de Nadal, del seu paper institucional i del seu vessant científic. Albert Esteve va tancar l’acte d’inauguració declarant-se «net acadèmic de l’historiador». Va recordar que durant els anys en què Nadal va desenvolupar la seva carrera, «la demografia no representava el repte que és ara», i que es va avançar al seu temps.
El programa va incloure les intervencions, entre d’altres, d’Anna Cabré, directora honorària del CED; Vicente Pérez, cofundador de l’ADEH, i Jordi Maluquer, de la UAB. L’homenatge va comptar també amb una glossa familiar, a càrrec de Josefina Domènech, la seva vídua; Miquel Nadal, fill de Nadal; Gonzalo Pontón, editor i amic, i Joaquim Nadal, historiador i nebot. |