Número 263
desembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

L’IEC farà balanç de les paraules noves cada any, pels volts del 27 de novembre, Dia de Ramon Llull

La Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el 29 de novembre  al matí la presentació de les noves paraules que ha incorporat el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) aquest 2021. Hi van intervenir el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC, Josep Martines, i també Magí Camps i Màrius Serra, membres d’aquesta mateixa secció. Durant la presentació, Màrius Serra va explicar que cada any, pels volts del 27 de novembre, es farà balanç de les paraules noves incorporades al DIEC. El 27 de novembre és el Dia de Ramon Llull. 

L’actualització d’aquest novembre de la versió en línia del DIEC incorpora quaranta-nou paraules noves i cent noranta-tres modificacions, que se sumen a les cinquanta-una paraules noves i les quaranta-sis modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s’hi han incorporat un total de cent paraules i se n’han modificat dues-centes trenta-nou.

Entre els articles que la Secció Filològica ha acordat d’afegir a la versió en línia del DIEC hi ha el neologisme de l’any 2020 (coronavirus) i mots d’ús generalitzat avui dia (com covid i cribratge), a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb (per exemple, uniformatviatjat, viscutfotut, cardat fumut).

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.). Entre aquestes modificacions, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com clatellada («fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva»), aforament («nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat»), còmplice («persona que té avinença amb una altra»), ferro («corrector dental») o reticent («que mostra reticència»).

Finalment, és rellevant el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari: avall que fa baixadadia a diacada dos per tresd’una hora lluny, en tot momenten síntesifer el ronsosol com un mussol, etc.

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC es pot consultar a la pàgina «Actualitzacions» del web del diccionari, però aquí us n’adjuntem una petita mostra. 

Notícies

* L'IEC presenta l'informe Allò que hem après de la COVID-19

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* Teresa Cabré: «Pare Massot, l'IEC no podrà oblidar la teva aportació, ja que per a nosaltres has estat un far de treball»

* Negacionisme, elegit neologisme de l'any 2021

* L'IEC ret un emotiu homenatge a Miquel Tarradell en el centenari del seu naixement

* Nicolau Dols, nou president de la Secció Filològica de l'IEC

* El Consell Permanent de l'IEC es reuneix a l'Abadia de Montserrat

* L'IEC participa en un homenatge a l'historiador Jordi Nadal

* L’IEC reivindica el mecenatge cultural i científic de Rafael Patxot

* Commemoració del 150è aniversari del naixement d’Enric Prat de la Riba


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa